A Fidesz várna a főállású képviselőséggel

Tegnap a Fidesz és a KDNP - Gyurcsány Ferenc népszavazási kezdeményezésére válaszul - benyújtotta az OVB-nek nyolcpontos népszavazási kezdeményezését; az íveket a 148 fideszes és kereszténydemokrata képviselő már a múlt héten aláírta, de a benyújtást ahhoz a feltételhez kötötték, hogy Gyurcsány Ferenc "ne zsarolja a parlamentet és a koalíciót", hanem ötpárti egyeztetésen keressenek kompromisszumot. Navracsics Tibor és Semjén Zsolt tegnap közleményben tudatta: változatlanul részt vesznek az ötpárti egyeztetéseken.

Információink szerint a Fidesz úgy véli: Gyurcsány kezdeményezése politikai blöff - különösen azok után, hogy az SZDSZ és az MSZP-s polgármesterek is elfogadhatatlannak tartják a népszavazást. Épp ezért - prognosztizálják - nincs reális esély arra, hogy a többség megszavazza a Gyurcsány-féle népszavazást. Azzal is számolnak, hogy a Fidesz-KDNP nyolcpontos népszavazási kezdeményezésére sem adja áldását a többség. A frakció egyik politikusa munkatársunk érdeklődésére nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy ha az MSZP-frakciónak a közélet megtisztulását szorgalmazó javaslatait elkezdik tárgyalni, akkor a Fidesz a legkritikusabbnak tűnő főállású képviselőséghez egy olyan javaslatot terjeszt elő, hogy 2008 januárjától ne lehessen polgármester képviselő is egyben. "Ez a számításaink szerint 90-120 mandátumot érintene, így esetleg még az előre hozott választások is szóba kerülhetnének" - mondta a frakcióvezetés egyik tagja.

A Fidesz szerint az AB tegnapi döntése a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról egyértelmű helyzetet teremtett, ugyanakkor azt csak ma kommentálják, várhatóan Orbán Viktor és Semjén Zsolt. A vizitdíjas népszavazás "lélektani nyitánya" nyilvánvalóan október 23-án, az Astoriánál rendezendő Fidesz-nagygyűlésen lesz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.