Kézhajlítás, ülés, gombnyomás - Megmozgatja a képviselőket Gyurcsány

Gyurcsány megérti, hogy menekülnének a köztisztasági csomag elől a döntéshozók, ezért is ösztökélné őket népszavazással. A miniszterelnök kényszerpályára állította a képviselőket mindkét oldalon.

- A politikusok nem angyalok és nem is ördögök, olyanok, mint a szentek, akiknek maguk felé hajlik a kezük. Éppoly nehezen jutnak megállapodásra saját maguk mozgásterének szűkítése, saját világuk ellenőrizhetősége, átláthatósága tekintetében, mint bárki más - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki még tegnapi sajtótájékoztatóján is igyekezett támogatást szerezni a politikai eliten belül egyre kevésbé népszerű tisztaságcsomagjához, amelynek legkritikusabb része azonban igen lazán kapcsolódik a többi fejezethez. Ez a főállású képviselőség bevezetése. A javaslatok bejelentése óta eltelt két hétben a kormányfő szerint - akár még e kérdést tekintve is - többet haladtak a pártok, mint az elmúlt tizenöt év alatt.

A kormányfő a médiához fordult segítségért: "ha nem kapunk elegendő támogatást, elbukik az ügy".

Gyurcsány azt követően állt a nyilvánosság elé, hogy a kormány, illetve a szocialista frakció benyújtotta a politikai tisztaság csomagját az Országgyűlésnek. Erről a múlt héten ötpárti egyeztetések is kezdődtek, de a pártok csak abban állapodtak meg, hogy nekik kell megállapodniuk - ne népszavazás döntsön "helyettük". A javaslatokat a koalíció sem támogatja feltétel nélkül.

Az MSZP-frakció többsége ugyanis a polgármesterek többségének távollétében szavazta meg szombaton, hogy 2011. január 1-jétől a polgármesterek, a megyei közgyűlési elnökök, a főpolgármester és helyettesei ne lehessenek egyben képviselők is. Döntöttek arról is, hogy javasolják: csökkenjen a képviselői költségtérítés, a szállásköltséget pedig számlával kelljen igazolni. Miután hétfőn benyújtották a csomagot, a szocialista polgármesterek tiltakoztak. Tárgyaltak a miniszterelnökkel, ám Gyurcsánynak nem sikerült maga mellé állítania a lobbit, igaz, ők sem tudták lebeszélni terveiről a kormányfőt. E patthelyzetben állt ki a sajtó elé Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere, közölve: jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartják a képviselői összeférhetetlenségre vonatkozó javaslatot. Kezdeményezik, hogy a csomagból vegyék ki ezt a pontot, és induljon egyeztetés egy immár egységes közjogi csomagról, amelynek a kisebb parlamentre vonatkozó fideszes elképzelés is része lenne, továbbá a képviselői összeférhetetlenség ügye.

A csomagot az SZDSZ tartalmilag támogatja, de sérelmezték, hogy a miniszterelnök velük nem egyeztetett, továbbá lejáratja a népszavazás intézményét, amikor csak a szocialisták húsz kérdést nyújtanak be egyetlen nap. Eörsi Mátyás frakcióvezető kérdésünkre azt mondta, ha a kormány elképzeléseit is népszavazásra viszik, a szavazók egy könyvet böngészhetnek majd a fülkékben.

A szocialista polgármesteri lobbi önmagában mindenesetre aligha akadályozhatja meg a Gyurcsány-csomag parlamenti elfogadását. Minthogy kétharmados törvényeket is érint a csomag, a Fidesz önkormányzati lobbiján múlik a végeredmény. Vagyis Gyurcsány az egész parlamentet kényszerpályára állította.

Dávid: A népszavazás hatalomvágyról szól

"Elég a hatalomhajhász népszavazási kezdeményezésekből, vissza kellene térni a pártoknak és a képviselőknek a parlamentbe!" - hangoztatta Dávid Ibolya, az MDF elnöke napirend előtt, miután kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc és az MSZP-frakció, valamint a Fidesz-KDNP is népszavazást kezdeményez. Dávid Ibolya a híres pesti kabaréhoz hasonlította a mostani népszavazási cirkuszt. Szerinte a népszavazások "nem hazánk sorskérdéseiről, hanem Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor hatalomvágyáról szólnak". (Cs. I.)

A kormányfő az egész parlamentet kényszerpályára állította
A kormányfő az egész parlamentet kényszerpályára állította
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.