Elkészült a Gripen-jelentés

Lejárt a kormány Gripen-beszerzéseket vizsgáló bizottságának meghosszabbított mandátuma. A jelentés egyelőre titkos. Úgy tudjuk, néhány visszásságot rögzítettek ugyan, de bűncselekményre utaló adatra nem bukkantak.

Lapzártánk után fejeződött be a Gripen-beszerzéseket vizsgáló bizottság utolsó ülése, a testület - lapunk információi szerint - véglegesítette a jelentését. A Népszabadság úgy tudja, hogy a dokumentumot még a héten megkapják a kormány tagjai. Miután a vadászgépek beszerzéséről szóló államközi szerződés államtitok, illetve az ügyben több minősített dokumentum is van, ezért a jelentés is titkos - egyelőre. Arról ugyanis, hogy a jelentésnek mely részletei lehetnek a közeljövőben nyilvánosak, a kormányfő dönthet, mint titokgazda. Úgy tudjuk, hogy a bizottság tagjai is azon az állásponton vannak, hogy minél több részlet kerüljön nyilvánosságra.

A Gripen-bizottság mandátuma szeptember 15-ig szólt, de a testület kérésére a határidőt október 15-ig meghosszabbították. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, a bizottság elnöke lapunknak nem kívánt nyilatkozni, mondván, a jelentést előbb a kormánynak és a kormányfőnek kell megismernie. Úgy tudjuk, hogy a jelentésből egyelőre csak a bizottsági elnök, illetve a tagok kaptak másolatot. A véglegesített dokumentum több mint ötvenoldalas és információink szerint bár törvényességi és szakmai kérdésekben találtak bizonyos viszszásságokat, bűncselekményre utaló adatra nem bukkantak.

A Gripen-vadászgépek bérletéről szóló eredeti szerződést még az Orbán-kormány kötötte 2001-ben Svédországgal. A módosított szerződést 2003-ban írták alá. A Fidesz-kormány döntését többen értetlenül fogadták, a Gripen-beszerzéseket pedig nemzetközi szinten is korrupciós gyanú lengi körül, miután a svéd államügyész vizsgálatot folytat a hasonló szerződések kapcsán, a vizsgálatot pedig hazánkra is kiterjesztette. Hozzá kell tenni, hogy a hazai beszerzés kapcsán egyelőre nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

Tiszta a levegő
Tiszta a levegő
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.