Felfüggesztették Lengyel Zoltán mentelmi jogát

Az Országgyűlés hétfőn felfüggesztette Lengyel Zoltán független képviselő mentelmi jogát. A parlament 280 igen szavazattal, 11 ellenében, 11 tartózkodás mellett határozott így.

A mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazata volt szükséges. Csákabonyi Balázs (MSZP), a mentelmi bizottság tagja a szavazást megelőző felszólalásában kiemelte: a testület ebben az ügyben is követte korábbi gyakorlatát, miszerint közvádas ügyekben kivétel nélkül a mentelmi jog felfüggesztését javasolják.

A legfőbb ügyész hivatalos személy elleni erőszak bűntette, könnyű testi sértés vétsége és becsületsértés vétsége megalapozott gyanúja miatt javasolta Lengyel Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését - közölte Csákabonyi Balázs.

A szocialista képviselő a mentelmi bizottság indoklását tolmácsolva elmondta: az indítvány szerint Lengyel Zoltán 2007. július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben gépkocsival haladt, amikor három rendőrjárőr állította meg közlekedési ellenőrzés miatt. Az akkor még fideszes képviselőnél nem voltak iratok, ezért a rendőröknek egy országgyűlési képviselőknek szóló parkolási engedélyt mutatott fel és személyi adatainak közlésétől elzárkózott azzal, hogy ha ezeket közli, akkor le kellene mondania mentelmi jogáról.

Csákabonyi Balázs elmondta még: Lengyel Zoltán élettársát hívta fel telefonon, és kérte tőle, hozza helyszínre az iratait. Az ügyészségi indítvány szerint a telefonbeszélgetés során az intézkedő rendőrökre - általuk jól hallhatóan - súlyosan sértő, lealacsonyító jelzőt használt. A dokumentumban szerepel, hogy a telefonbeszélgetést követően, a váltásparancsnok kérdésére - ezeket a sértő jelzőket rájuk értette-e - Lengyel Zoltán igennel válaszolt és tegező hangnemben megismételte a sértéseket.

Amikor a váltásparancsnok közölte Lengyel Zoltánnal, hogy azonosítása miatt előállítják, a politikus az indítvány szerint megpróbálta gépkocsijával elhagyni a helyszínt. Csákabonyi Balázs hozzátette: ezt követően került sor a testi kényszerre, és eközben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett Lengyel Zoltán ütésétől. A dulakodást követően a rendőrök kihúzták az autóból Lengyel Zoltánt és megbilincselve vitték az I. kerületi rendőrkapitányságra.

Csákabonyi Balázs közölte: a legfőbb ügyész arról is tájékoztatta a bizottságot, hogy Lengyel Zoltán az ügyben feljelentést tett a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége és más bűncselekmények miatt. Hozzátette: a nyomozás folyamatban van.

Az esetet követően Lengyel Zoltán kilépett a Fidesz-frakcióból és függetlenként folytatta munkáját a parlamentben.

A bizottsági előadó közölte: a mentelmi bizottság tudomásul vette Lengyel Zoltánnak, illetve ügyvédjének sajtóban megjelent nyilatkozatait, miszerint kéri mentelmi jogának felfüggesztését.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.