Montenegró megtette az első lépést a távoli EU-tagság felé

Stabilizációs és társulási megállapodást írt alá Montenegró hétfőn Brüsszelben az Európai Unióval. A mindössze 650 ezer lakosú balkáni ország tavaly szakadt el Szerbiától, és az a távlati célja, hogy EU-tagságot szerezzen. A megállapodás aláírásával most kötelezte magát, hogy új alkotmányt fogad el, megreformálja az igazságszolgáltatás rendszerét, és visszaszorítja a korrupciót.

Tekintettel azonban arra, hogy a jóval fejlettebb Horvátország már 2005-ben megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, és a témafejezetek bő felét még most sem nyitották meg, ezért aztán 2009-ig nincs esélye az EU-tagságra, Montenegrónak a legderűlátóbb számítások szerint is legalább 2010-ig - de valószínűleg ennél is évekkel tovább - kell még várnia.

A társulási megállapodás aláírását majdnem el kellett halasztani, mert az EU-tagországok közül a bolgárok az utolsó pillanatban vétót helyeztek kilátásba. A vétó nem Montenegró ellen irányult volna, hanem az unió ellen: a bolgároknak az nem tetszik, hogy Brüsszel bolgárul is "euro"-ként szeretné nevezni a közös pénzt, holott Szófia szerint az "evro" lenne a kézenfekvő bolgár elnevezés.

Végül a bolgárok hajlandóak voltak félretenni a kérdést, nem akadályozták meg Montenegró társulási megállapodásának aláírását.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.