"Megint megelevenedik a szörny" - az emlékezés tiltakozás is volt

A nyilas korszak áldozataira emlékeztek mintegy ezren vasárnap Budapesten, a Szent István parki Raoul Wallenberg-emlékműnél.


Az 1944. október 15-i magyarországi nyilas hatalomátvétel 63. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen Iványi Gábor  metodista lelkész azt mondta: "két-három emberöltővel a borzalmak után fáradni kezd még az igazán felzaklatott emlékezet is; megint  elképzelhetőnek tűnik az, hogy különbséget tegyünk ember és ember  között, (...) és megint megelevenedik az a szörny, amely (...)  pusztulást vitt véghez".
Kötelességünk emlékezni a meggyilkoltakra és a mártírokra -  fűzte hozzá.

Iványi Gábor hangsúlyozta, hogy az emlékezés a magyar történelem  leggyalázatosabb korszakára egyben tiltakozás is.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke  beszédében úgy fogalmazott: "mi a meggyilkoltak leszármazottjai  vagyunk. Azok, akik ma bakancsban, fekete egyenruhában masíroznak  árpádsávos zászlóval Budapest utcáin, azok a gyilkosok  leszármazottjai."

Elsősorban a Magyar Gárda mögött meghúzódó politika felelőssége  az, hogy ma Magyarországon tapasztalható ez a jelenség - fűzte hozzá.

Az OCÖ elnöke fontosnak nevezete, hogy a gyűlöletbeszédre  vonatkozó szabályozás mihamarabb megszülessen, mert - mint mondta -  "az a nagy fekete szörny, amely hatvanhárom évvel ezelőtt  elindította ezt a nagy pusztítást, az ma megint jelen van Budapest  utcáin".

Kolompár Orbán kérésére az emlékezők megfogták egymás kezét és  azokat magasba emelve azt skandálták: "Soha többé fasizmust!"

A rendezvényen képviseltette magát - a többi között - a Magyar  Antifasiszta Liga, a Magyar Békeszövetség, a Magyar Ellenállók és  Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Nagy Imre Társaság.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.