Kevés az élő donor

Az emberek egészségi állapota és hozzáállása is akadálya az élő donoros szervátültetések elterjedésének. Pedig máj- és vesebetegek tucatjain segíthetnének saját hozzátartozóik.

A várólista hosszú, nem tudjuk, mikor kerül sorra. De szóba jöhet hozzátartozója, családtagja, mint donor, s ha alkalmas, a szervátültetés tervezhetővé és biztonságosabbá válik - ezt hallja minden új vesére, illetve májra váró beteg.

- Szülők esetében a legkisebb a gond, testvérek, vagy más rokoni kapcsolat esetében viszont már jönnek a kifogások: nekem is van családom, lehet, hogy nekik is szükségük lesz rá. Sokszor élik meg kényszerként a megkérdezettek, hogy veséjüket, májuk egy darabját ajánlják föl családtagjuknak - mondja Fehérvári Imre egyetemi adjunktus, aki arra próbált választ adni, nálunk miért olyan ritka az élő donoros transzplantáció.

- A leggyakrabban mi keresünk valami kibúvót, ha látjuk, a felajánlás nem szívből jön. A magyarokban - állítja - egyébként is él az a szörnyű reflex, hogy "nem akarok örök életemben hálás lenni neki". Fehérvári doktor egyelőre tanácstalanul áll az itthoni helyzet előtt. Míg a skandináv országokban a szervátültetések negyven százaléka élő donoros, nálunk mindössze 3 százalék. - A májbetegségek - teszi hozzá - rémisztőbbek, mindenki inkább érzékeli az életveszélyt, de alig-alig akad donor, akinek az egészségi állapota lehetővé teszi a felajánlást: a túlsúly, a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás is kizáró ok.

Pillanatnyilag egyébként 45 beteg vár májátültetésre, ezen esetek harminc százalékát válthatná ki az élő donor.

Ili négy éve ajánlotta fel férjének egyik veséjét, de ezt sokkal előbb megtette volna, ha tud arról, hogy megteheti. - Először hasi dialízis otthon, naponta. Az orvosok elkerülhetetlennek mondták a hemodalízisre való áttérést. Láttam, hogyan megy ez, milyenek ott a körülmények. Közben Gábor állapota folyamatosan romlott, a mesterséges segítség is mind nehezebben volt képes átvenni a beteg vese feladatait. Két évet vártunk, küzdöttünk, de egyetlen "veseriadót" sem kaptunk - emlékszik a fiatalasszony. - Két pici gyerekünk volt, s tudtuk, újabb két évünk nincs már. Felkutattunk mindent, az interneten láttam, hogy Kínában, Indiában árulják már a szerveket, kétségbeesetten kérdeztem az orvost: kinek, mennyit fizessek, hogy előrébb jussunk. Azt mondta, semmit nem lehet tenni, hacsak nem ajánlom fel én a vesémet - emlékszik Ili, aki ekkor hallott először az élő donoros lehetőségről, s meggyőződése: az emberek nem is tudnak arról, hogy így is segíthetnek hozzátartozójukon. Ili tegnap, 86 "sorstársával" együtt Pro Vita Díjat kapott, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter köszönetével azért, hogy "ezt a sokszor nehéz döntést meghozta".

A transzplantációs műtétek legfőbb akadálya, hogy kevés a transzplantációra alkalmas szerv. Magyarországon az átültetett szervek 97 százaléka agyhalott donorból származik - tavaly 177 halott donor mellett 16 élő donoros szervkivételt végeztek. Igaz: ebben az orvosok szerint a lakosság katasztrofális egészségi állapota is szerepet játszik. Idén 189 vese-, 30 máj-, 17 szívtranszplantáció történt, és négy olyan beavatkozás, amely kombinált, azaz vese és hasnyálmirigy átültetésére egyszerre került sor. Élő donoros májműtét eddig összesen kettőt végeztek.

Egészségnap a kitüntetés után a Népligetben
Egészségnap a kitüntetés után a Népligetben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.