Mínuszban a Plus

Könnyen lehet, hogy „karácsonyi ajándékként” fog kiderülni, mit kezd a Tengelmann-csoport a veszteséges Plus élelmiszer-diszkontlánccal.

A mülheimi székhelyű, a Plus mellett a többi között Kaiser’s élelmiszer-, és az Obi barkács-áruházakat is felvonultató konszern először ismerte el, hogy – bennfentesek szerint immáron több hónapja - tárgyalásokat folytat a diszkont jövőjéről. - Több partnerségi ajánlatot is kaptunk, olyasmi nincs napirenden, hogy teljes egészében vagy többségében eladjuk a láncot. Az év végéig igyekszünk dűlőre jutni – nyilatkozta Karl-Erivan Haub, a tavaly 24,5 milliárd eurós árbevételű Tengelmann-konszern első embere, nevek említése nélkül.

Német sajtóértesülések szerint a kilenc európai országban - köztük Magyarországon közel 170 üzlettel - jelen lévő Plus számára az Edeka-csoporthoz tartozó Netto, illetve a Rewe-érdekeltségű Penny lehet az új partner. A németországi diszkont-ágazatban a 12 százalékos piaci részesedéssel bíró Plus jelenleg a harmadik – messze elmaradva a két nagy játékos, az Aldi (38,8 %) és a Lidl (23,2%) mögött.

 A Plus-dossziét ugyan állítólag már vizsgálja a Szövetségi Kartellhivatal is, Haub szerint csak akkor van értelme egy partnerségi viszonynak, ha az képes lenne fej-fej melletti versenyre kényszeríteni  a Lidlt. - Nem vagyunk vészhelyzetben, ha senkivel se sikerül megegyezni, egyedül visszük tovább az üzletet – hangoztatta Haub.

Az Európában közel háromezer egységből álló hálózatot fenntartó, 9,6 milliárd eurós árbevételű Plus a 2006-2007-es üzleti évben lett veszteséges, mégpedig az úgynevezett nem-élelmiszer (non-food) ágazatban. A többi között számítógépekkel és textilárukkal folytatott kereskedelemben jó húsz százalékos forgalom-visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni. Az idén már nyereségesre váltó Plus mellett a Kaiser’s is kisebb veszteséggel zárta a tavalyi üzleti évet.

 Berlin

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.