Spiegel: a német kormány megvétózhatna külföldi felvásárlásokat

A német gazdasági minisztérium javaslatot tervez kidolgozni, hogy a stratégiai területeken megvédje a vállalatokat egy nem kívánatos külföldi felvásárlástól.

A Der Spiegel hírmagazin beszámolója szerint a kormány felhatalmazást kapna arra, hogy négy évre visszamenőleg megvétózzon egy külföldi felvásárlást.

A gazdasági minisztérium és a Keresztény Demokrata Unió (CDU) közös javaslata szerint "ha kétségek merülnek fel egy ügylettel kapcsolatban, akkor a kormány elrendelheti az ügylet érvénytelenítését" - jelentette ki a tervezet egyik előkészítője, Robert Koch, Hessen tartomány miniszterelnöke, a CDU külgazdasági bizottságának vezetője.
   
Mindamellett a kormány hatásköre csak a nemzet biztonságát érintő, illetve a stratégiai fontosságú infrastrukturális területekre terjedne ki.
   
A német kormány idén augusztusban már foglalkozott a kérdéssel, amikor a gazdasági miniszter felvetette, hogy a német nagyvállalatok nem kívánt külföldi felvásárlása elleni védekezésül vezessenek be általános bejelentési kötelezettséget a nagyobb részvényvásárlási szándékokkal szemben.
   

Michael Glos (Keresztényszociális Unió -CSU) szerint külföldi és belföldi vállalatoknak egyaránt tájékoztatniuk kellene a kormányt, ha évi 500 millió euró forgalmat bonyolító német vállalat felvásárlására készülnek vagy legalább 25 százalékos részesedést készülnek szerezni egy német vállalatban.
   

Korábban már elhangzottak hasonló javaslatok a kormány részéről az elsősorban a külföldi állami pénzalapok befolyásszerzésére koncentráló vitában.
   

Angela Merkel kancellár egy nyilatkozatában hangsúlyozta: nem kívánják kategorikusan megtiltani a külföldi állami alapok részvételét a stratégiai vállalatokban, csupán a folyamatok átláthatóságára törekszenek. Merkel uniós szintű   szabályozást szorgalmazott.

MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.