A Fidesz megint Veres János leváltását követeli

A Fidesz azt követeli a kormányfőtől, hogy váljon meg Veres János pénzügyminisztertől, akinek egyik cége, legalábbis Balsai István állítása szerint, még az 1990-es években fiktív számlák alapján igényelt vissza mintegy 55 millió forint áfát.

A fideszes országgyűlési képviselő erről szombati, majd vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.
   
Amíg ez nem történik meg, minden kijelentés, ami a kormány részéről akár korrupcióellenes fogadkozásként, akár a közélet kifehérítéséről, vagy az adómorál ügyében elhangzik, teljes mértékben komolytalan és hiteltelen - hangoztatta az ellenzéki képviselő.
   
Balsai István szerint Gyurcsány Ferencnek a lehető legsürgősebben meg kell válnia a kormányában pénzügyminiszterként tevékenykedő Veres Jánostól. Közölte, egy pénzügyminisztertől elvárható, hogy korábbi üzleti vállalkozásai mentesek legyenek az adócsalás gyanújától.
   
Az ellenzéki képviselő az újságírók előtt arról beszélt, hogy egy nyírbogáti kft., amelyben 1991 és 1995 között Veres János üzletrész-tulajdonos, illetve két évig ügyvezető volt, fiktív számlák alapján igényelt vissza mintegy 55 millió forint áfát.
   
Elmondta, a fiktív számlák kibocsátása miatt 1995-ben büntetőeljárás indult, ám "hogy-hogynem" a nyomozóhatóság csak az egyébként írni-olvasni is alig tudó, a számlákat kibocsátó egyszerű fémhulladék-gyűjtők ellen folytatta le az eljárást.
   
Balsai István szerint az említett időszakban Veres János és Kabai Imre vállalkozó a fiktív számlák alapján, mint "vevők", közel 55 millió forint "áfa-visszatérítéshez jutottak jogosulatlanul".
   
Azt követeljük Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, "ha valóban komolyan gondolja, hogy a közéletet kifehérítő tennivalói most megsokasodtak, akkor mindenekelőtt vonja meg a bizalmat Veres János pénzügyminisztertől" - hangoztatta. "Nem töltheti be ezt a tisztséget egy olyan személy, aki korábbi üzleti tevékenysége során jogerősen lezárt bírósági ügyben fellelhető szakvélemények szerint közel 55 millió forint jogosulatlan adóvisszatérítésben részesült" - fogalmazott a képviselő.
   
Utalt arra is, hogy az ismertetett ügyet feltáró újságíró kérdésére Veres János azt mondta, nem tudott az említett áfa-visszaigénylésről.
   
Balsai István, arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy a Fidesz addig nem kíván foglalkozni Gyurcsány Ferencnek a közélet megtisztítását célzó "hét pontjával", a képviselő azt válaszolta: nincs felhatalmazása annál többre, mint amit elmondott.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a cégnek egy időben több ügyvezetője volt, akik megosztották egymás között a feladatokat. Tájékoztatása szerint Veres János felelősségi körébe a cég hitelezési ügyei tartoztak, nem foglalkozott termékforgalmazással, nem állított ki és nem fogadott el számlákat. Nem véletlen, hogy a hatósági eljárás során Veres János neve elő sem került - tette hozzá a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hangsúlyozta, ha bárkinek tudomása van bűncselekményről kötelessége a hatóságokhoz fordulni, ha pedig ilyenről nincs tudomása, akkor ne rágalmazzon.

Gyurcsány: nincs menesztés


Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció ülését követő szombati sajtótájékoztatóján nemmel válaszolt a pénzügyminiszter menesztésére vonatkozó újságírói kérdésre. A miniszterelnök hozzátette: a szóban forgó társaságnál korábban lefolytatott több hatósági vizsgálat egyike sem utalt Veres János érintettségére. Ma megszámoltam, Veres János nagyjából a nyolcadik miniszter, akinek a leváltását az ellenzéki pártok az elmúlt egy évben követelik, ha így megy tovább, év végéig valamennyi kormánytag sorra fog kerülni - tette hozzá.

Balsai vasárnap második, bővített kiadásban sorolta Veres problémáit

A Fidesz ismételten felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ha komolyan gondolja a közélet megtisztításáért tett lépéseit, váljon meg pénzügyminiszterétől - mondta Balsai István vasárnap Budapesten.

Nem foglalhatja el Kossuth Lajos székét pénzügyminiszterként az a személy, aki sok évvel ezelőtt, bár a privát szférában", de a saját maga által tulajdonolt és ügyvezetett cég kapcsán jogtalanul igényelt vissza 55 millió forint áfát, vagyis társával együtt áfacsalást követett el - jelentette ki sajtótájékoztatóján a Fidesz országgyűlési képviselője.  
   
Az ellenzéki politikus közölte: a Fidesz ismételten felszólítja a miniszterelnököt - a szombati elhatározások tükrében is -, hogy ha valóban lépni akar a közélet megtisztításáért, akkor "szabaduljon meg azoktól a terhektől, amelyek kormányában és pártjában megvannak". Szerinte ezek egyik első számú megtestesítője Veres János pénzügyminiszter.
   
Gyurcsány Ferenc kományfő, az MSZP elnöke szombaton jelentette be, hogy a szocialista frakció hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait.
   
Sajtótájékoztatóján Balsai István, szavai alátámasztásaként, egy, az ügyben felkért könyvszakértő szavait idézve azt mondta: "1039 darab fiktív számla alapján 1991. és 1995. május 31. között" Veres János cége kerekítve 55 millió forint áfát igényelt vissza. Az államot - tette hozzá a fideszes képviselő - így a be nem vallott és meg nem fizetett áfa miatt összesen 248 millió 142 ezer forint kár érte. "Ezt az állítást soha senki nem cáfolta meg" - mondta,
   
Hozzátette: az APEH 1995-ben - amikor Veres János már országgyűlési képviselő volt - nem folytatott eljárást a cég tulajdonosai ellen, a számlákat kiállító, írni-olvasni nem tudó emberek ellen viszont volt eljárás.  
   
Igaz, hogy a 15 éves ügy elévült, ám a pénzügyminiszteri poszt betöltésével összefüggésben mégis van jelentősége - mutatott rá.
   
A Fidesznek a pénzügyminiszter távozását sürgető felszólítását követő kormányzati reakciókról szólva Balsai István azt mondta, hogy amikor erről az ügyről szombaton Veres Jánost megkérdezte egy tv-riporter, akkor a pénzügyminiszter "fütyörészni kezdett, fütyült a nyilvánosságra, (...) fejét leszegve fütyörészni kezdett".
   
Balsai István úgy fogalmazott, ez "valóban enyhébb cselekedet", mint amikor belefejelt egy kamerába. Emlékeztetett: volt arra is példa, hogy Veres János egy kérdésre válasz helyett belefejelt a televíziós stáb kamerájába.
   
Balsai István a miniszterelnök reagálásával kapcsolatban arra emlékeztetett: eddig három minisztertől kellett megválnia a kormányfőnek, amiben szerinte szerepe volt az ellenzéknek is.
   
Mi elvárnánk, hogy Veres Jánostól is megváljon a kormányfő - közölte.
   
Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásával kapcsolatban Balsai István úgy vélekedett, hiába voltak elkülönítve a felelősségi körök, a társasági törvény szerint - a jogszabály az eset megtörténtekor, 1995-ben is ugyanígy rendelkezett - az "ügyvezetők teljes személyükben felelősek a cég működésének törvényességéért, mindegy, hogy hányan vannak".
   
Kijelentette: az 55 millió forintos jogosulatlan áfa-visszaigénylésért teljes felelősséggel tartozik mindkét ügyvezető, így Veres János is.  
   
Daróczi Dávid szombaton az MTI-nek azt mondta: a cégnek egy időben több ügyvezetője volt és Veres János felelősségi körébe csak a cég hitelezési ügyei tartoztak.
   
Daróczi Dávid szavait tovább kommentálva Balsai István közölte: az elhangzottak azt jelenti, hogy a kétszemélyes cégben azzal, hogy milyen mérlegeket adtak be, hogyan, milyen számlák alapján igényelték vissza az áfát, nem a főkönyvelő, adótanácsadó végzettségű közgazdász Veres János, hanem Kabai Károly foglalkozott, aki a kovács szakmát tanulta ki.
   
Balsai István szerint ez komolytalan és életszerűtlen.

"Nem fütyült, nem fejelt"

Budai Bernadett kormányszóvivő a Fidesz ismételt felszólítására annyit mondott az MTI-nek, hogy a kormányfő szakmai alkalmassági szempontok alapján állítja össze kabinetjét és nem aszerint, hogy a Fidesz hányszor ismétli el egy héten ugyanazokat az alaptalan rágalmakat. - A szóban forgó társaságnál korábban több hatósági vizsgálatot is lefolytattak már, ezek egyikénél sem került szóba Veres János érintettsége - tette hozzá.
   
Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője az MTI-nek az ellenzéki politikus fütyörészésről szóló állításairól szólva közölte: Balsai István az ellenzéki sajtó "egytől-egyig légből kapott állításaira" alapozva mondta, amit mondott. - Ugyanúgy, mint azt, hogy Veres János valaha is belefejelt volna egy kamerába - tette hozzá a szóvivő.


MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.