Olaszliszka: nem jár az egymilliárd

Elutasította tegnap a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a tavalyi olaszliszkai gyilkosság egyik előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottja által bírók és ügyészek ellen indított keresetét.

Korábban megírtuk: idősebb H. Dezső százmillió forint nem vagyoni kártérítés megítélését és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását kérte, mert az ügyészség és a bíróság több alkalommal a lincselés szót használta arra a bűncselekményre, amelyben ő - mások mellett - gyanúsítottként érintett, s amelyben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt folyik az eljárás. Idősebb H. Dezsőt azzal gyanúsítja a rendőrség és az ügyészség, hogy tavaly október 15-én részese volt Szögi Lajos tiszavasvári tanár - aki könnyű sérüléseket okozva autójával elsodort egy kislányt - meggyilkolásának.

Szabó József, a megyei bíróság szóvivője tudósítónknak elmondta: az elsőfokú ítélet indokolásában az szerepel, hogy a perbe fogott két ügyész és két bíró az eljárás során a feladatát végezte. Az volt a dolguk, hogy az iratokban röviden összefoglalják a tényállást. Mivel a történteket nem állt módjukban részletezni, ezért a bűncselekményre összefoglalóan a lincselés szót használták. A bíróság szerint ezzel nem sértették meg a felperes személyiségi jogait. A tárgyaláson egyébként sem a felperes, sem pedig az alperesek nem jelentek meg, így a bíróság a rendelkezésre álló dokumentumok alapján hozta meg a határozatát, amely nem jogerős.

A fővárosban a Jobbik Magyarországért Mozgalom tart fáklyás megemlékezést az olaszliszkai emberölés áldozatára emlékezve. A sárospataki rendőrkapitányságon is bejelentettek kegyeleti megemlékezést, melyre több száz motorost várnak, a kapitányság vezetője tudomásul vette, a megemlékezés biztosításáról "kellő erővel és létszámmal" gondoskodni fog a rendőrség. (HavariaPress)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.