Csúcstechnológia nyolcvan felett

Ha a titkárnője nincs a helyén, maga veszi fel a telefont vagy küldi el a faxot. A 83 éves Helene Metz hetente legalább öt napot a Nürnberg közeli Zirndorfban lévő gyárában tölt. A rég nyugdíjaskorú asszony a gyorsan változó, a fiatalosságot hangsúlyozó csúcstechnológiai ágazat egyedülálló jelensége. A német gazdasági csoda még mindig élő legendája, aki hallani sem akar olyan kifejezésekről, mint a kiszervezés vagy a termelésáthelyezés.

Az ősz hajú Frau Metz üzeme termékeit - vakukat, felső kategóriás tévékészülékeket - változatlanul Németországban, német munkaerővel állítja elő, s mindenki legnagyobb csodálatára, sikeresen. Metz-tévéket felesleges keresni a Magyarországon is ismert két nagy elektronikai hálózat üzleteiben vagy az internetes portálokon, a tömegfogyasztásra szánt vetélytársaknál kétszer drágább LCD- és plazmaképernyős modelleket csak a hagyományos szakboltokban lehet kapni. Az készülékek árába viszont nemcsak a házhoz szállítás, hanem a helyszíni és szakszerű üzembe helyezés is benne van.

A céget néhai férje, Paul Metz alapította 1938-ban. A háború előtt rövidhullámú rádiókat és transzformátorokat gyártottak, az 1950-es évektől előbb hordozható - még Amerikába is exportált - rádiókkal, később tévékészülékekkel és vakukkal rukkoltak elő. Metz mindig is a piaci résekben gondolkodott, ellentétben a nem távoli szomszédságban lévő Max Grundiggal, aki hiába növelte folyamatosan vállalatát, és szövögetett nagyra törő terveket, a céget 1984-ben kénytelen volt eladni a holland Philipsnek. A Grundig innentől fogva lejtmenetbe került, feldarabolták, ma már csak a név maradt, a termékek Kínában vagy Törökországban készülnek.

A Metz - a Loewe-vel együtt - az utolsó, még talpon maradt és nyereséges német tévékészülék-gyártó. Olyan korábban jól csengő, a német vállalkozó szellemet és az 1960-as évek gazdaságicsoda-szerű fellendülését kifejező (márka) nevek, mint a Körting, a Nordmende, a Saba vagy a Telefunken, eltűntek a süllyesztőben.

Helene Metz 16 éves korában, kötelező szakmai gyakorlatra került a Metz-gyárba, ahol megismerkedett későbbi férjével. Annak 1993-ban bekövetkezett halála után vette át a több mint 700 embert foglalkoztató, évente 100 ezer tévékészüléket gyártó üzem irányítását. Az asszony még most is járja a szakvásárokat, és tartja a kapcsolatot a kereskedőkkel. A marketinget és a technológiai fejlesztést egy nála jóval fiatalabb ügyvezetőre bízta, akinek négy évvel ezelőtt sikerült főnökét meggyőznie, hogy ideje a cégnek egy angol nyelvű szlogent adni. Frau Metz ezzel együtt is unikum, nincs még egy olyan tévégyáros, aki a leghűségesebb vevőit születésnapjukon felhívja, hogy gratuláljon nekik.

Helene Metz
Helene Metz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.