Lassít a Kopint is

A júliusban közzétett prognózisához képest alaposan visszavett idei gazdasági növekedési előrejelzéséből a Kopint-Tárki konjunktúrakutató intézet. Mint Palócz Éva vezérigazgató tegnap elmondta, 2,7 helyett csupán kétszázalékos bővülésre számít 2007-ben, míg jövőre változatlanul 3,2 százalékot vár.

Az idei lassulás oka elsősorban a költségvetési kiigazítás hatásával magyarázható, az állam és a háztartások költésének csökkenésével. A magánfogyasztás az idén 1,2 százalékkal esik viszsza. A beruházások 2007-ben két, 2008-ban három százalékkal emelkednek. A gazdaság hajtóereje az export, idén négy, jövőre 2,5 százalékkal gyorsabban növekedik a kivitel, mint a behozatal. A mérséklődő államháztartási hiánynak - a deficit idén a GDP 6,4, jövőre négy százaléka lesz - és a javuló külkereskedelmi mérlegnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg hiánya is apad.

Az inflációs prognózist is folyamatosan emelte a Kopint-Tárki, áprilisban 6,8, júliusban 7,5, most 7,7 százalékot vár erre az évre, de ha az élelmiszerárak havonta egy százalékkal mennek feljebb, akkor még ez az előrejelzés is derűlátónak bizonyulhat. A jövő évre 3,5 helyett most 4,5 százalékos fogyasztói árnövekedést vetít előre a kutatóintézet. A jelentés szerint a magas infláció eddig a kiigazítási lépésekhez kötődött, ám az utóbbi hónapokban mindinkább az élelmiszerárakhoz. A mezőgazdasági termelői árak már 2006-ban is kiugró mértékben emelkedtek, és a történelmi tapasztalatok szerint ezt csökkenésnek kellett volna követnie, de 2007-ben az árak tovább nőttek, amiben nagy szerepe van a nemzetközi agrárárrobbanásnak is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.