Nyakukon az adóvégrehajtó

Tévedni adózó állampolgárként nagyon kockázatos. Egy sornyi csúszás, és már jönnek a végrehajtók.

Végrehajtók vagyunk. N. Péter lakását keressük, nem tudja véletlenül, melyik az? - érdeklődött két jól öltözött ember tavaly Dunakeszi egyik új lakóparkjának társasházában. Végül ráleltek a nem túlságosan eldugott lakásra. A csöngetésre fiatalasszony nyitott ajtót, karján csecsemővel, meg egy lábába csimpaszkodó kétéves kislánynyal. - Mi most jegyzékbe veszszük az ingóságokat - közölték vele, majd megindultak körbe a lakásban. A lassan hisztérikussá fokozódó érdeklődésre végül annyit vetettek oda az asszonynak, hogy bizony, az adótartozás nem játék és a férjének fizetnie kellett volna. Azt nem tudták megmondani, hogy mit és mikor nem fizetett a férj, arról viszont biztosították, hogy az összeg tetemes. De nyugodjon meg, szép a lakás, lesz miből fizetni!

A feleség nem nyugodott meg. Hosszas unszolásra a végrehajtók hajlandóak voltak beszélni a férjével telefonon. A családfő meghökkent. Megkérte a végrehajtókat, hogy mielőtt kirámolnák a lakást, és halálra rémisztenék a családját, vegyék számításba azt a lehetőséget is, hogy tévedés történt. Ő banktisztviselő, bár bevallását saját maga készíti, adóját a cége utalja át.

Az emberek erre adtak némi haladékot meg egy telefonszámot. Az APEH-ügyintéző kiderítette, hogy a folyószámláján ugyan valóban regisztráltak egy hatmillió forintos befizetést, ám az adóbevallásában ez a tétel a fizetendő adó sorban szerepel. A megoldás pofonegyszerű - biztatta a hölgy - küldjön be egy önrevíziót, és nem kell aggódnia. N. Péter így is tett.

Egy évre rá azonban ismét csöngettek a végrehajtók. Ismét a feleség nyitott ajtót a két gyerekkel. A végrehajtók ezúttal lajstromba vettek minden tárgyat a színes tévétől a macis csörgőig. Az összeírás közben együttérzően felvázolták a sötét jövőt, ami egy kétgyerekes fiatalasszonyra vár egy adócsaló mellett. Végezetül az ajtóból visszalépve közölték, hogy a lakásra végrehajtási jogot tettek, bármikor elárverezhetik a fejük fölül. Nemcsak a gyerekek sírtak.

A férj még értetlenebbül kereste fel az ügyintézőt. - Akkor biztosan az előző évi bevallásában volt a hiba, de annyi itt a papír, hogy folyton összekeverednek - legyintett a hölgy. N. Péter nem legyintett. Inkább megkérdezte, hogy az újabb önrevízió elegendő lesz-e, mivel a végrehajtók ezúttal jóval nagyobb összegről beszéltek. Némi kutakodás után kiderült, hogy N. Péter a lakás vásárlásakor kirótt illetéket sem fizette ki. Fent nevezett erre kiemelt táskájából egy levelet, amelyben az APEH idén áprilisban arról értesíti: megkapták az illeték újraszámolására vonatkozó kérelmét, amit jogosnak találnak, így most számolnak, addig is kérik, legyen türelemmel. A kérelmet azért kellett megírni, mivel adóhatóság munkatársai előszörre nem vették figyelembe azt a tényt, hogy N. Péter és a felesége abban az évben eladott egy-egy lakást, így az illetéket az ingatlanok értékének különbözete alapján kell kiróni és nem csupán az új ingatlan ára alapján.

Az ügyintéző bólogatott, majd azt mondta, hogy az lehet, de a másik ingatlan után sem fizetett illetéket. N. Péter ugyanis a szüleinek is vett egy lakást, nem messze a sajátjától. Mire a feltételezett adócsaló kissé ingerültebben közölte, hogy arról még értesítést sem kaptak, akkor hogyan fizették volna be. Az ügyintéző szerint ez lehetetlen, biztosan csak elkeverte az értesítést.

- Én az ön helyében nem lennék olyan bizonyos ebben - emelte fel a hangját N. Péter. - A velem kapcsolatos három ügyből kettőben önök tévedtek. A harmadiknál azért illene egy kicsit gyanakodni!

Másnap újabb 1380000 forintos tartozás jelent meg a folyószámláján, a szülők lakásának tulajdoni lapján pedig végrehajtási jogra vonatkozó széljegyzet.

N. Péter ekkor kezdte meg róni ördögi körét az APEH végrehajtási, illeték és adó főosztályai között, ám mindenütt a másikra mutogatnak. A végrehajtó meg rájuk. Az immáron kétéves huzavonában - miközben továbbra is milliókat fizet be adó címén - annyit sikerült elérni, hogy a végrehajtást bizonytalan időre felfüggesztették. Az ügyintézők pedig elmentek szabadságra. Legalábbis a telefonba adott válaszok szerint. Így érkezett el az október, amikor a végrehajtó azzal hívta fel, hogy a hatmilliós követelést visszavonták, már csak 1980000 forinttal tartozik.

- A végrehajtásról nem célszerű előre értesíteni az adóst, hiszen akkor nem lenne mit lefoglalni - tájékoztatta lapunkat Várszegi György, az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetője. Fizetési felszólítást is inkább kisebb hátraléknál küldenek ki, amikor elképzelhető a tartozás kiegyenlítése. A végrehajtással megvárják, hogy több százezer forintra hízzon a hátralék.

Az adótartozás külön határozat nélkül, azonnal végrehajtható. A foglalást az adóhatóság saját emberei végzik el, munkájukat - akárcsak az adócsalást leleplező revizorokét - semmilyen direkt sikerdíjjal nem jutalmazzák. A végrehajtási cselekményeket a bírósági végrehajtás törvényi előírásai alapján végzik.

Az illetékek beszedése ez év januárjától került az adóhivatalhoz. A földhivataloktól megküldött adatok azonban egy szalmakazalhoz hasonlítanak, így a kirótt illetékek beszedésével is sok gondjuk akad - mondja a főosztályvezető. Az ebből származó idei bevétel aligha haladja majd meg a tavalyit. Hosszú távon azonban ez a munka is eredményesebb lesz.

"A végrehajtásról nem célszerű előre értesíteni az adóst"
"A végrehajtásról nem célszerű előre értesíteni az adóst"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.