Újabb veszély Tokajra?

A Kassa megyei önkormányzat semmi szín alatt sem egyezik bele abba, hogy a tokaji történelmi borvidék szlovákiai részén, a Tőketerebesi (Trebisov) járásban levő Kisbáriban (Bara) felszíni fejtéssel perlitet bányásszanak – olvasható abban a közleményben, amelyet a megyei elnök írt alá.

Zdenko Trebula lapunk érdeklődésére elmondta: azért kényszerültek erre a lépésre, mert a selmecbányai (Banská Stiavnica) székhelyű országos bányaigazgatóság kassai hivatala már kijelölte azt a terület, ahol a fejtést majd elvégezhetik.

– Ez a döntés semmibe veszi a megye jogkörét és hosszútávú fejlesztési tervét is, amely a páratlan értékű tokaji régió szlovákiai részén csupán a szőlészettel, a bortermeléssel és a környezetkímélő mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos vállalkozásokat engedélyezi.

A megyei elnök felkérte Jaroslav Izák környezetvédelmi minisztert, hogy a kisbári perlitkészletet törölje a nyilvántartott lelőhelyek listájáról, s akkor elhárulhat a veszély.

Egyúttal a pozsonyi kulturális tárca támogatását kérte, hogy a magyarországi példát követve a tokaji történelmi borvidék szlovákiai része is az UNESCO világörökségének része lehessen.

– A különböző környezetszennyező és tájromboló próbálkozásoknak csak igy lehet véget vetni – mutatott rá Zdenko Trebula. Lapunk megkeresésére Csiszmadia Albert, Tokaj városától mindössze húsz kilométerre levő kelet-szlovákiai település polgármestere arról tájékoztatott, hogy a szakértők szerint mintegy 8 millió tonnányi, főleg az építőiparban használt perlit található a település mellett.

– A fejtést azonban csak robbantásokkal lehetne elvégezni, amelyek után a becslések szerint legalább 2,5 millió köbméter egyéb kőzetet és más hulladékot kellene elhordani. Minden lehetséges törvényes eszközzel tiltakoznuk a terv ellen – nyilatkozta lapunknak.

Rövid idő alatt ez már a második olyan terv, amely a tokaji történelmi borvidéket veszélyezteti. Kora nyáron a Cseh Energetikai Társaság (CEZ) hozta nyilvánosságra, hogy Tőketerebes szomszédságában két széntüzelésű és egy gázüzemelésű, összesen 885 MW teljesítményű hőerőművet kíván felépíteni.

A város önkormányzata nemet mondott a tervre, miután néhány nap alatt több ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze. A cseh cég képviselői viszont továbbra is azt hangoztatják, hogy az erőmű nem veszélyezteti a környéket és a borvidéket.

Ezt az állításukat azonban több szlovákiai és magyarországi szakember is már kétségbe vonta. Érdeklődésünkre a pozsonyi környezetvédelmi minisztériumban annyit közöltek, hogy alapos szakmai elemzések és hatástanulmányok után alakítják ki álláspontjukat mindkét tervről.

A tokaji szõlõvidék
A tokaji szõlõvidék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.