Horvátország két új fejezettel kerülhet közelebb az Unióhoz

Két újabb fejezet megnyitásával folytatódnak a Horvátország európai uniós csatlakozásáról 2005-ben megkezdett tárgyalások - jelentették be pénteken hivatalosan Brüsszelben.

A 27-ek brüsszeli EU-nagykövetei csütörtökön egyeztek bele abba, hogy a horvát-olasz-szlovén tengerjogi vita lezáratlansága ellenére megnyissák az egészség- és fogyasztóvédelmi, valamint a külügyi fejezetet. Ezzel Horvátország már 14 témafejezetet nyitott meg az összesen 35-ből, amelyek mindegyikében meg kell állapodnia az unióval, hogy - reményei szerint - 2009-től annak 28. tagjává válhasson. A megállapodásnak azt kell tartalmaznia, hogy pontosan milyen kötelezettségvállalásokkal veszi át Horvátország az unió által eddig elért "közösségi vívmányokat".

Horvátország egyszerre kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, de Ankarával még csak négy fejezetet nyitottak meg. A horvátoknak az olaszokkal és a szlovénekkel van vitájuk, mindkettőjükkel az adriai halászati jogok, Szlovéniával pedig ezen felül a tengeri határ tekintetében. Az EU azt várja el Horvátországtól, hogy egyoldalúan ne érvényesítse az általa deklarált tengeri "környezetvédelmi és halászati övezet" védelmét, amely a külföldi halászhajók korlátozását jelentené. Ezt Zágráb jövő évtől tervezné, de Róma és Ljubljana azt szeretné, ha a kizárás az EU-partnerekre nem vonatkozna.

Pénteki sajtótájékoztatóján Olli Rehn, az EU bővítési biztosa ismét óvta Horvátországot attól, hogy az EU-hoz tartozó országok hajói jövő év január 1-jétől "nehézségekkel találják magukat szemben", mert az "negatív hatással járhatna" a csatlakozási tárgyalásokra. Rehn azonban nem csak a horvátokat, hanem a vitában érintett EU-tagországokat is "arra bátorította", hogy "haladéktalanul keressék a megállapodást". A brüsszeli bizottság - tette hozzá - kész magas szintű találkozót szervezni a témában.

Horvát remények szerint azonban a csatlakozási tárgyalások e vitától függetlenül is zavartalanul folytatódhatnak. Kolinda Grabar-Kitarovic horvát külügyminiszter azt mondta, hogy megoldást kell találni az Adria védelmére, mert a halállomány veszélyben van, és erről tárgyaltak is Olaszországgal és Szlovéniával. Kormánya azonban - tette hozzá - nem tehet mást, mint hogy január 1-jétől érvényesíti a szóban forgó tengeri övezet védelmét, mert erre úgymond parlamenti döntés kötelezi.

A fentiektől függetlenül Olli Rehn - miként az egy horvát lapnak adott minapi nyilatkozatából kiderül - úgy véli, hogy Horvátország valamikor az évtized végén valószínűleg beléphet az unióba, de közelebbi dátumot szerinte csak akkor lehet mondani, amikor már végső szakaszba lépnek a csatlakozási tárgyalások.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.