Putyin a nukleáris rakéták leszerelésének felmondásával fenyegetőzik

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kilátásba helyezte, hogy Oroszország felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris rakéták leszerelésére vonatkozó szerződést, ha azt nem terjesztik ki más államokra.

"Olyan szintre kell emelnünk a dolgokat, hogy az orosz(szovjet)-amerikai szerződés átfogó jellegű legyen. Ha ez nem történik meg, nehéz lesz számunkra a szerződés fenntartása - közölte az orosz elnök Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel és Robert Gates védelmi miniszterrel a Moszkva melletti novo-ogarjovói elnöki rezidencián folytatott tárgyalásán.

Putyin közölte: számít a konstruktív hozzáállásra a Közép-Európába telepíteni tervezett amerikai rakétavédelmi rendszerről folytatandó tárgyaláson.

Új rakétavédelmi rendszert telepített Japánba az Egyesült Államok

Az amerikai hadsereg - most első ízben - mobil rakétafelderítő rendszert telepített pénteken Japánba, hogy megvédje a távol-keleti országot egy esetleges észak-koreai rakétatámadással szemben - jelentette be a japán védelmi minisztérium. A három műholdas antennával, adatkezelő és -elemző berendezéssel ellátott jármű feladata, hogy késlekedés nélkül észlelje a Japán irányába kilőtt rakétákat, riassza az amerikai erőket és a japán kormányt.

A berendezést az Aomori prefektúrában található miszavai támaszpontra telepítették, és az Egyesült Államok Colorado szövetségi államából erre a célra átirányított 18 amerikai katona kezeli.

(forrás: MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.