Rendőrszem az elektronikus postán

A terrorveszélyt nem szabad lebecsülni, de Németországban nincs hadiállapot. A nemzetbiztonsági hatóságok ezért nincs joguk az emberek lelkébe bepillantaniuk, vagyis az alkotmány által védett magánszférát megsértve számítógépek merevlemezein on-line kutakodni – ezzel érvelt Gerhart Baum ügyvéd, egykori liberális belügyminiszter a Német Szövetségi Alkotmánybíróság előtt.

Az eljárás tárgya Észak-Rajna-Vesztfália tartomány egyik vitatott törvény: az idén januártól életbe lépet rendelkezés lehetőséget ad a nemzetbiztonsági és rendőri szerveknek arra, hogy terrorista-gyanús személyek számítógépeiben nyomozzanak. A CDU által irányított tartomány illetékesei szerint nem a számítógépben tárolt fájlokat vagy dossziékat nyitogatják, hanem az érintettek e-mail forgalmát és az internetről letöltött tartalmat figyelik. A hatósági módszer bevetése ellen a Német Legfelsőbb Bíróság nem emelt kifogást, a szövetségi alkotmánybírósághoz forduló magánszemély, köztük Baum azzal érvelnek, hogy a komputerekben való rendőrségi turkálás az állampolgárok magánszférájába és lakásába való jogtalan behatolásnak számít.

Az első tárgyalási napon a karlsruhei alkotmánybírák meglehetős fenntartásokkal fogadták a tartományi törvényt. Az ügy azonban jóval túlmutat Észak-Rajna-Vesztfália határain: az alkotmánybíróság állásfoglalása precedensértékű lehet a Wolfgang Schäuble (CDU) szövetségi belügyminiszter nevével fémjelzett terrorizmus-elleni törvénycsomag sorsát illetően. Schäuble a többi között törvényi felhatalmazást akar arra, hogy a német hatóságok szabadon kutakodhassanak a terrorista-gyanús személyek, illetve környezetük számítógépeinek merevlemezein, a winchesterekre hivatalos levelekbe rejtett trójai kémszoftvereket telepíthessenek, amelyek képesek a kódolt fájlok megfejtésére is.

Az ügy súlyát mutatja, hogy a tárgyalásra eljöttek a Szövetségi Bűnügyi és a nemzetbiztonságért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal legfelső vezetői is. Mindketten azzal érveltek, hogy a konspiratív módon tevékenykedő, az internetet profi módon használó terrorista hálózatok felderítéshez a hagyományos rendőri-nyomozati módszerek nem elégségesek, a szélsőséges iszlámista csoportok a világhálót virtuális terrorista-kiképzőtáborként kezelik. A bíróság által meghallgatott szakértők között van az egyik legnagyobb számítógépes hacker-tömörülés is.

Berlin

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.