Landis: megint bírói szakasz

Floyd Landis továbbra is ártatlannak vallja magát és fellebbez a lausanne-i Sportdöntőbíróságnál. A Tour de France kerékpárverseny doppingolással vádolt 2006-os nyertese úgy fogalmazott: még mindig van egy csepp reménye, hogy lesz, aki komolyan veszi a tényeket.

A most harmincegy éves amerikai kerekes vizeletében a francia doppinglabor tesztoszteront mutatott ki. Landis szerint azonban a laboratórium nem tartotta be a minta kezelésével kapcsolatos szabályokat, így nem zárható ki, hogy az eredmény téves. Az ügyben első fokon döntő testület két kanadai tagja szerint a hibák nem befolyásolták a végeredményt. A bizottság harmadik embere, egy amerikai ügyvéd viszont úgy vélte, hogy Landis bűnössége nem bizonyosodott be.

A versenyzőt a 2:1 arányú szavazással nemcsak Tour-elsőségétől fosztották meg, hanem el is tiltották két esztendőre. Landis eddig kétmillió dollárt költött védekezésre; a legtöbbet arra, hogy az őt képviselő jogászok megismerjék a doppingellenes eljárásokat és a tiltott ajzószerekkel kapcsolatos tudományos tényeket. A lausanne-i Sportdöntőbíróság zárt meghallgatás után megszülető ítélete már végleges lesz.

Landis abban is bízik, hogy Marion Jones, az éveken keresztül ártatlanságát hangoztató olimpiai bajnok beismerése nem befolyásolja majd az ő ügyét. Az atléta visszaküldte a sydney-i olimpián szerzett öt érmét, s - korábbi, a doppingolására vonatkozó hazugsága miatt - várhatóan letöltendő börtönbüntetést kap. Jones gyakorlatilag csődbe ment; a múlt évben felfogadott, majd kirúgott edzője, Dan Pfaff speciel negyedmillió dollárt követel tőle, amit nem tud kifizetni. Az ország olimpiai bizottsága levélben kért bocsánatot az ausztrál ötkarikás szervezettől Marion Jones hét évvel ezelőtti csalásáért.

Doppingvétség miatt kétesztendős eltiltással sújtották Wang Hongnit, Kína legjobb női triatlonosát: a sportoló szervezetében - egy augusztusi ellenőrzés során - tesztoszteronhormont találtak. A tényállás olyannyira nyilvánvaló volt, hogy a versenyző nem is kérte az úgynevezett B próba elvégzését. Ezzel Wang Hongni biztosan nem vehet részt jövő évi, pekingi olimpián, amelyen a házigazdák egy-egy férfi és női triatlonost indíthatnak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.