Csíki csuki

Bár a sportági elnökség hétfőn hatályon kívül helyezte az első fokon az Alba Volán csapatát kizárással sújtó határozatot, s úgy tetszett, ezzel pont kerül az ügy végére, információnk szerint erről szó nincs: három, az ítéletben súlyos szabálytalanságot felfedező klub hamarosan beadvánnyal fordul a vezérkarhoz.

Amint arról részletesen beszámoltunk, a fehérváriak a múlt héten a minimálisan előírt tizenöt helyett csupán tizenhárom játékossal jelentek meg az együttes csíkszeredai bajnoki mérkőzésein. A négy napra kiírt három találkozóból kettőt - jobb híján kvázi sörmeccsként - még lejátszott a társaság, a harmadikat már nem rendezték meg. A szövetség szabályzata egyértelműen fogalmaz: a vétkes csapatot ki kell zárni a bajnokságból. Így is történt, ám a Volán fellebbezést nyújtott be, arra hivatkozva: a kiírás nem ismerete okozta a baklövést. Az érvelésben ugyancsak szerepelt, hogy a hazai hoki egyetemes érdekei azt kívánják: a legjobbjaival a magyarral párhuzamosan zajló osztrák sorozatban fellépő Alba Volán folytathassa az OB I-es szereplést. Az elnökség méltányolta az előadottakat, és - kizárás helyett - 300 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta a szériában ötször aranyérmes garnitúrát.

Azt hihettük, itt a vége, ám néhány nappal a döntés után úgy értesültünk: három rivális klub nem nyugodott bele a határozatba. Joós Zoltán, az Újpest szakosztályelnöke megerősítette az információt.

- Valóban beadvánnyal fordulunk az elnökséghez, amint kézhez kapjuk a testület üléséről szóló írásbeli dokumentumot - reagált megkeresésünkre a sportvezető. - Részint azért, mert a bajnoki szabályzatban rögzítettek alapján a grémium, noha helyt adhatott a Volán fellebbezésének, nem róhatott ki pénzbírságot, ellenben azonnali hatállyal utasítania kellett volna a versenybíróságot: írja ki a három, elmaradt meccs újrajátszását. Igaz, ez nem háromszázezer, hanem - a székelyföldi utazás és ott-tartózkodás költségeivel kalkulálva - mintegy másfél millió forintjába kerülne a fehérvári klubnak. De nem ez az egyetlen ok, ami miatt úgy gondoljuk, nem hagyhatjuk annyiban: kiderült ugyanis, hogy valótlan a Volán fellebbezésben megfogalmazott indoka, miszerint a vezetők nem voltak tisztában a minimális játékoslétszámra vonatkozó előírással. Az október 4-i és 5-i találkozó jegyzőkönyve a birtokunkban van; ezek fehéren-feketén bizonyítják, hogy a csapat illetékesei tizenöt hokist tüntettek fel a nevezési papíron, ám a játékvezetők - amint azt a jegyzőkönyv hátoldalán jelzik is - észrevették a hamis bejegyzést. Kérdem én: ha nem tudták, hogy tizenöt sportoló szerepeltetése kötelező, miért írtak éppen annyit a jegyzőkönyvbe? Amennyiben az történt, amire gondolunk, úgy a fehérvári fellebbezés indoka alapjaiban dől meg.

Joós hozzátette, a FTC-vel és a Dunaújvárossal karöltve új határozatot szeretnének, méghozzá az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elv mentén.

- Semmi mást nem kívánunk elérni, csak annyit, hogy az elnökség a szabályoknak megfelelő döntést hozzon. Ha ez nem történik meg, mindannyian nevetségessé válunk, hiszen kiderülhet: másfél millió helyett háromszázezerből is kihozható egy-egy székelyföldi hosszú hétvége.

A váratlan fejleményről Ocskay Gábor, az Alba Volán szakosztály-igazgatója tőlünk hallott először. Kommentárként mindössze ennyit mondott: "Megdöbbentő, hogy akadnak a sportágban olyanok, akiknek az a céljuk: negyven magyar jégkorongozót megfosszanak a játéklehetőségtől októbertől az évad jövő tavaszi végéig." Studniczky Ferenc, a szövetség elnöke szintén lapunktól értesült a fejleményről, és hasonlóképpen szűkszavú maradt: "Amíg nem láttam a beadványt, nincs mit mondanom." Majd mély levegővétel után megtoldotta: "És írja meg, hogy végtelenül szomorú vagyok."

Kép a múlt évi, székesfehérvári Kontinentális Kupáról. "Padlón" a Volán
Kép a múlt évi, székesfehérvári Kontinentális Kupáról. "Padlón" a Volán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.