Fodor: egyre több a környezetkárosítás

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint az elmúlt években növekedett a zöldbűnözés Magyarországon, és egyre több az ismertté vált környezetkárosítás.

A szakminiszter erről a Legfelsőbb Bíróság elnökével folytatott megbeszélés után nyilatkozott csütörtökön.
Fodor Gábor kiemelte, hogy az adatok szerint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésében ugrásszerű növekedés történt, 2004-ben 220 ilyen esetet regisztráltak, míg 2003-ban még csak 36 hasonló ügyre derült fény.

A természetkárosítás területén is évről évre növekszik a bűncselekmények száma: 1995-ben 65 ilyen eset volt, 2004-ben viszont már 135. Ugyancsak növekedés tapasztalható az engedély nélküli építési munkálatok területén is. A szakminiszter hangsúlyozta, hogy komolyan kívánják venni a nemzetközi szerződések hatálya alá tartozó, védetté nyilvánított élőlények illegális vadászatának, csempészetének szigorú szabályozását.

Mint mondta: az országos rendőr-főkapitánysággal is azért kötött együttműködési megállapodást a szaktárca, mert határozott fellépést várnak a zöldbűnözéssel szemben.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke közölte, hogy az utóbbi években egyre több olyan, a környezetvédelmet érintő polgári-közigazgatási büntetőeljárás indul, amely a lakosság mindennapi életét érinti.
Tapasztalataik szerint a zöld egyesületek aktívabbakká váltak, nőtt az általuk kezdeményezett ügyek száma. Megjegyezte, fontos volt az a törvénymódosítás, amely lehetővé tette ezen szervezetek számára a perindítást.
Utalva a szaktárca ORFK-val kötött megállapodására elmondta, hogy a büntetőjogi esetek száma viszonylag csekély, ha azonban a későbbiekben nő a felderítési arány, több ilyen üggyel lehet majd találkozni a bíróságokon.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke azt javasolta a miniszternek, hogy működjenek együtt; a környezetvédelmi ügyekben a jogalkalmazás során nyert ismereteket megosztják majd a szaktárcával, jelzik, hol indokolt szabálymódosítás az esetleges kiskapuk bezárására.

Másik lehetséges együttműködési területként a környezetvédelmi bírósági ügyek összegyűjtését és publikálását javasolta, s felvetésével a szakminiszter is egyetértett.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.