Fidesz: az MSZP hozza nyilvánosságra a székház-papírokat

A Fidesz szerint a szocialisták akkor tudnák hitelesen cáfolni a szerdán nyilvánosságra került "székházbotrányukat", ha a bérleti díjjal kapcsolatos dokumentumokat nyilvánosságra hoznák - mondta Kósa Lajos, a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában álproblémának nevezte a székházügyet és azt mondta, a fideszes politikust igen kellemetlen helyzetbe hozta a pártja.

Kósa Lajos közölte: a Fidesz azt várja, hogy az MSZP hozza nyilvánosságra a Vérmező úti irodaház helyiségeit érintő bérleti szerződését, valamint a bérleti díj átutalását igazoló dokumentumokat. A politikus szerint a szerződés nyilvánosságra hozása azért is indokolt, hogy kiderüljön: élvez-e az MSZP bármilyen előnyt vagy hátrányt a szokásos piaci szereplőkhöz viszonyítva.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az MSZP szóvivőjének ez ügyben tett nyilatkozatát kevésnek tartja.
Nyakó István szerdán azt mondta: az MSZP szerződésbe foglalt kötelezettségeinek megfelelően fizeti a bérbeadónak a Vérmező úti ingatlan után járó bérleti díjat.

A Fidesz alelnöke szerint, ebben az ügyben is komoly felelőssége van a pártelnöknek, ezért világos válaszokat várnak a felmerült kérdésekre. A Fidesz tudni akarja, ki és milyen felhatalmazással módosította törvényellenesen a Magyar Turizmus Zrt. üvegzseb nyilvántartását? 

Kósa Lajos tájékoztatása szerint bár a Magyar Turizmus Zrt. megerősítette, hogy a székházbérletre vonatkozó üvegzseb nyilvántartásuk hiteles, kiderült, ebbe jogellenesen belenyúltak és adatokat módosítottak. A nagy kapkodásban azonban a módosítás értelmetlen lett - mondta a Fidesz alelnöke. Hozzátette: a világhálón elérhető adatok szerint - legalábbis, mint mondta, a közelmúltban még elérhetőek voltak ezek az adatok - olyan bérleti szerződés volt nyilvántartva az érintett emeletekre, amit az MT Zrt. 2007. január 1-től 2006. december 31-ig kötött.

További kérdés - mondta Kósa Lajos -, hogy milyen alapon fizet a  Magyar Turizmus Zrt. a Raiffeisen ingatlan alapnak az irodaház bérletéért, és miért van most is hatályban lévő szerződése, amit egyébként nem fizet?
A Fidesz következő kérdése, hogy egészen pontosan mennyit fizet az MT Zrt., és mennyiért szerződött irodáira? Kósa Lajos úgy vélte, ez a kérdés azért indokolt, mert - információik szerint - az ugyanebben az épületben lévő turisztikai szakállamtitkárság más áron bérelt ingatlant, mint az MT Zrt.

De kérdés az is: hogyan lehetséges, hogy - a mostani adatok szerint - az MSZP által használt székházért egy száz százalékban állami tulajdonban lévő társaság fizeti a bérleti díjat? Az ellenzéki politikus szerint azt is jó lenne tudni, hogy az MSZP hogyan kötött bérleti szerződést egy olyan irodára, amelyre másnak már volt megállapodása, illetve hogy a szerződés megkötése előtt miért nem tisztázták a helyzetet.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában azt mondta, a fideszes politikust igen kellemetlen helyzetbe hozta a pártja, mert elfelejtették tájékoztatni arról, hogy frakciótársa, Bánki Erik idén tavasszal már megnézte az ügy valamennyi dokumentumát az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban. A papírokból egyértelműen kiderül, hogy ez egy álprobléma, egy újabb lufi - fogalmazott a kormányszóvivő.

A Heti Válasz e heti lapszámában arról ír, hogy a Magyar Turizmus Zrt. jogcím nélkül utalt ki 200 millió forintot a Vérmező  úti pártközpontnak helyet adó irodaház tulajdonosának. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szerdai közleménye  szerint a szerződést még 2006. december 31-i hatállyal a Magyar Turizmus Zrt. felmondta.

Az MSZP beperli a Heti Választ

Soha senki nem járult hozzá az MSZP székházbérleti költségeihez, a szocialista párt ezért bepereli a Heti Válasz című hetilapot, mert az megsértette az MSZP jó hírnevét - közölte Nyakó István csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A szocialista párt szóvivője elmondta: az MSZP 2007. február 20. óta bérel helyiségeket a Vérmező úti irodaházban, két emeleten összesen 1.143 négyzetméteren, tíz euró/négyzetméter bérleti díj mellett. A párt használja az épület gépkocsi tárolóját, valamint 875  forint/négyzetméter/hó áron üzemeltetési és fogyasztási díjat is  fizet.

Nyakó István közölte: a Heti Válasz székházbérlésről szóló cikke nem mond igazat, hazudik. Kitért arra, hogy a székházbérlésről szóló  cikkben nem kérdezték meg az MSZP-t. A hetilap legfrissebb számában  arról írt, hogy a Magyar Turizmus Zrt. jogcím nélkül utalt ki 200 millió forintot a Vérmező úti pártközpontnak helyet adó irodaház tulajdonosának.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.