Az idegengyűlölet idén Oroszországban 51 áldozatot követelt

Oroszországban idén 170 olyan erőszakos bűncselekmény történt, amelynek a hátterében idegengyűlölet állt, s ezekben 51 ember vesztette életét - közölte Alekszandr Brod, az Emberi Jogok Moszkvai Irodájának (MBCSP) vezetője.

 

A legtöbb ilyen esetet Moszkvában és környékén jegyezték fel, a második helyen Nyizsegorod áll, majd Szentpétervár következik a szomorú sorban.

Brod elmondta: továbbra is gyorsan nő a nacionalizmusból és az idegengyűlöletből fakadó erőszakcselekmények száma, s mivel ezek egyre súlyosabbá válnak, emelkedik az emberölések száma. Feltűnő továbbá, hogy a hasonló bűncselekmények a nagyvárosokon kívül, a területi központokban is terjednek.

A jogvédő szerint az év első 9 hónapjában az idegengyűlöletből elkövetett bűncselekmények tettesei közül 48 embert ítéltek el a bíróságok.

Az MBCSP ma mutatja be az Egy évvel Kondopoga után című jelentését. (Kondopoga karéliai városka, ahol tavaly ősszel két orosz halálával végződő kocsmai verekedés nyomán napokig tartó idegenellenes zavargások törtek ki, főleg a városban élő kaukázusiak ellen, akik közül sokan el is menekültek.)

Kondopoga nem az első példája volt a nacionalista alapú összeütközéseknek, de határkővé vált, amennyiben azóta a "nemzeti orientációjú" politikusok az etnikai jellegű incidenseket igyekeznek kihasználni annak érdekében, hogy helyet szerezzenek maguknak a képviseleti szervekben - mutat rá a jelentés.

Az etnikai konfliktusok megelőzése érdekében az MBCSP szakértői javasolják, hogy minél előbb dolgozzák ki a nemzeti és etnikai kérdésekre vonatkozó, valamint migrációs koncepciót, s a végrehajtó hatalom keretei között hozzanak létre kompetens szervet e kérdések megválaszolására - áll a jelentésben.

 

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.