Autópályadíj-ellenőrzés: csak azért is Getronics?

Kizárólag a Getronics Kft.-től kérne ajánlatot az elektronikus sztrádadíj-ellenőrző rendszer szoftverének szállítására az Állami Autópálya Kezelő. A sajátos közbeszerzésre az egyetlen meghívót néhány nap múlva postázhatják.

Gyorsan alkalmazkodik a változó körülményekhez az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. A társaság csak hétfő óta lehet biztos abban: bár a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) leállította az elektronikus autópályadíj-rendszer ellenőrzését kezére játszó "irányított" közbeszerzést, az öt évre 23,5 milliárd forint apanázst biztosító megbízás a gazdasági tárca döntése szerint végül mégis nála landol. A továbblépésre a társaságnak máris kész a forgatókönyve, és a jelenlegit felváltó informatikai hálózat műszaki leírásával is napokon belül elkészülnek a szakértők.

Információnk szerint a gazdasági tárca által is jóváhagyott programmal elsősorban az ÁAK kamerás matrica-ellenőrző rendszerének kiépítését végző Getronics Kft. járhat jól. Az állami sztrádatársaság ugyanis néhány nap múlva rendkívüli sürgősséggel megvásárolhatja a leghamarabb csak 2009-ben szolgálatba álló új elektronikus autópályadíj-rendszer ellenőrzésére szolgáló szoftvert.

Arra egyelőre nincs válasz, hogy az ÁAK mivel indokolja majd a nagy sietséget. A hirtelen halaszthatatlanná vált fejlesztés egyik indoka talán az lehetne: a korábban a Getronics által szállított kamerás ellenőrző rendszer nem képes különbséget tenni az autópályát használó motorkerékpárok, személygépkocsik, teherautók között. Így a bliccelők kiszűrésére jelenleg az egyetlen lehetőség a közlekedők megállításos ellenőrzése. Ami viszont zavarja a forgalmat, és nem biztosít folyamatos ellenőrzést. Kérdés persze: a problémák önmagában az új szoftver alkalmazásától megoldódnak-e?

Az akár 3-5 milliárd forint összértékű beszerzésre az ÁAK hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárást kezdeményezhet. Méghozzá úgy, hogy a tárgyalásos közbeszerzésre kizárólag már bevált szállítóját hívja meg. Ezt azzal magyarázhatja, hogy az új ellenőrző rendszer kiépítése csak a meglévő kamerás informatikai hálózat fejlesztésével oldható meg. Márpedig az ehhez kapcsolódó szellemi és szabadalmi jogokkal a Getronics rendelkezik.

Úgy tudjuk: az állami sztrádaüzemeltető küszöbönálló akciójáról még nem kérte ki a Közbeszerzési Döntőbizottság véleményét. Így elképzelhető, hogy a testület esetleges állásfoglalása csak megkésve, a Getronics szerződésének aláírása után születhet majd meg. Ezt pedig valószínűleg már akkor sem bontanák fel, ha a KD esetleg kivetnivalót talál az ÁAK eljárásában. A legsúlyosabb következmény néhány millió forint közbeszerzési bírság kiszabása lehet.

A hírek szerint az új szoftver beszerzése mellett az állami autópálya-társaság hamarosan megkezdi az ellenőrző rendszere bővítéséhez szükséges műszaki berendezések beszerzését is. Úgy tudni azonban: a kamerák, monitorok és egyéb eszközök szállításának pályáztatására azonban csak a Getronics szerződésének aláírása után kerülhet sor.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.