Kormánynegyed: hatan maradtak

Már csak hatan maradtak versenyben a kormánynegyed felépítésére kiírt tenderen. Az Infopark után a Sedesa is visszalépett. A Mérték Stúdió készítheti a földművelésügyi minisztérium átépítésének terveit.

A német IVG Immobilian AG hazai leányvállalata, az Infopark Fejlesztési Zrt. még a határidő lejárta előtt jelezte, hogy nem tesz ajánlatot a minisztériumokat befogadó épületegyüttes építésére és üzemeltetésére kiírt pályázaton, míg a spanyol Sedesa-csoport előbb határidő-hosszabbítást kért, majd elállt az indulástól.

A KVI nyáron meghirdetett tenderére nyolc konzorcium jelentkezett. A jelentkezők csak az előminősítés után szembesültek a kivitelezés és az üzemeltetés részletes feltételrendszerével. A 142 milliárd forintban maximált költségvetésű beruházás ennek ismeretében - például a közeli átadási határidő miatt - több pályázónak is inkább hazárdjátéknak tűnt, mint teljesíthető feladatnak.

Hatan mégis maradtak. Az általuk kínált javaslatok azonban meglehetősen széles skálán mozognak. Bár a projektiroda meglehetősen részletes műszaki, jogi, üzemeltetési dokumentációval próbálta szűk keretek közé szorítani a pályázók fantáziáját, a beérkezett ajánlatok szinte minden részletben - kivitelezés, szolgáltatások, sőt a szerződési feltételek tekintetében is - eltérnek.

- Mintha egy körtét és egy almát hasonlítanánk össze - magyarázza Láng Balázs, a kormányzati negyed projekt kommunikációs igazgatója. A cégek ezzel alaposan áthúzták a KVI számításait, miszerint a versenypárbeszéd folyamán már csak a vállalási árakról licitáltak volna - reményeik szerint lefelé - a cégek. A pénz mellett így az ajánlatok tartalmáról is tárgyalni kell majd a találkozókon. A pályázatok feldolgozása még folyik, így még nem tudni, akadt-e a jelentkezők között olyan, amelyik elzárkózik a nyílt tárgyalásoktól. Ha igen, akkor a kiírónak mindenkivel külön-külön kell tárgyalnia. Így a cégek csak a versenytárgyalás végén értesülnek egymás ajánlatairól, ami támadhatóvá teszi a végeredményt. Az első fordulót mindenesetre a jövő héten rendezik. A szerződéskötés céldátuma december 10.

Az új kormánynegyed építését ugyan még meg sem kezdték, de a jelenlegi minisztériumi épületek értékesítésére már gőzerővel készül a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogutódja, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - tájékoztatta lapunkat a Kormányszóvivői Iroda, ám sem az ebből származó bevétel felhasználásáról, sem az értékesítés stratégiájáról nem közölt további részleteket. Így egyelőre csak annyi tudható, hogy az ingatlanok értékbecslésével az Immo-Bill Rt. és a Reorg Rt. alkotta konzorciumot bízták meg. A végső öszszeg az előzetes várakozásoktól lényegében nem különbözik: a 31 ingatlan értéke 107 milliárd forint. Az épületek közül hét műemléki védettség alatt áll. Állapotuk rendkívül eltérő, amit a becslés során meghatározott négyzetméterárak is jól tükröznek.

A legolcsóbbak az oktatási minisztériumhoz tartozó ingatlanok - helyenként alig 75 ezer forint kérhető négyzetméterenként -, míg a legértékesebbnek a területfejlesztési és az igazságügyi minisztérium ingatlanjai bizonyultak négy-ötszázezer forint közötti négyzetméterárakkal. A valódi árat természetesen a piac határozza majd meg.

Nagy kérdés, hogy az ingatlanokat egyben, csomagokra bontva, netán egyenként dobják-e piacra. Az első verziónál lényegesen alacsonyabb ár érhető el, viszont a kevésbé kelendőek sem ragadnak az állam nyakán. Utóbbi esetben a kapósabb épületekért a meghirdetettnél jóval nagyobb bevételre is szert tehetnek, miközben a rosszabb állapotú, kevésbé frekventált helyen lévő ingatlanok esetleg nyomott áron sem kelnek el. A fővárosi ingatlanpiac felvevőképessége korlátozott, így mindkét esetben elképzelhető rövidebb-hosszabb idő - addig az ingatlanok üresen árválkodnak. A belvárosi telkek mindenképpen kapósak, így az sem kizárt, hogy a befektetők eleve bontásra vásárolják meg az ingatlanokat, hogy oda új funkciójú épületet emeljenek. A jövő évi költségvetési tervezetből mindenesetre arra következtethetünk, hogy az épületeknek úgy harmadát kívánják dobra verni a következő évben, 30 milliárd forintért. Az viszont továbbra is titok, hogy mely ingatlanok kerülnek bele ebbe a csomagba.

A Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Kossuth téri épülete bizonyosan nem lesz közöttük. A kormánynegyed átadása után ide költözik majd a Miniszterelnöki Hivatal. A teljes rekonstrukciót célul tűző átépítésre - nemzetbiztonsági okokra hivatkozva - nem írtak ki pályázatot. Helyette az előzetes vizsgálaton "megbízhatónak" nyilvánított nyolc építészirodát kérték fel ajánlattételre. A meghívottak közül ketten éltek a lehetőséggel, és közülük - elsősorban a kedvező ár miatt - a Mérték Építészeti Stúdió Kft.-t választotta a Kormánynegyed Projektiroda. A győztes az előzetesen kalkulált 200 millió forintos tervezési díj helyett 158 millió forintért vállalta a munkát. A kivitelezési terv még novemberben elkészül, így az engedélyezési eljárás januárra befejeződhet. A kivitelező céget jövő márciusban nyílt közbeszerzési pályázaton választják ki, így a munkálatok májusban elkezdődhetnek. Az átadás időpontja megegyezik az új kormánynegyedével.

Az átépítés költségéről egyelőre nincsenek számítások. Az bizonyos, hogy ennek is bele kell férnie a többek között az új kormánynegyed előkészítésére, a Podmaniczky utca kiszélesítésére és a Nyugati tér rendezésére elkülönített 8 milliárd forintba.

Az FVM jelenlegi székházába költözne a Miniszterelnöki Hivatal
Az FVM jelenlegi székházába költözne a Miniszterelnöki Hivatal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.