MSZP, Halas: felügyelt tagrevízió

Nincs szükség az MSZP centralizálására. A jelenlegi alapszabály is lehetőséget ad a Bács-Kiskun megyei pártszervezési anomáliák megszüntetésére - nyilatkozta lapunknak Szekeres Imre.

Az MSZP országos elnöksége Szekeres Imrét bízta meg azzal, hogy felügyelje a párt Bács-Kiskun megyei szervezetében várható változásokat.

Ennek a szervezetnek az ügyvezető alelnöke jelenleg is az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János. Mivel Zuschlag az MSZP elnökségének felszólítására sem függesztette fel párttagságát, és nem mondott le az ügyvezető alelnöki tisztségről sem, a megyei MSZP-szervezet elnöke, alelnökei, továbbá a választmány elnöke benyújtotta lemondását. Így lehetőséget teremtettek a tisztújító közgyűlés megtartására, amelyre a helyi szervezetek taglétszámuk alapján delegálják a küldötteket. Ám Zuschlag törvénysértő módon szervezett be tagokat a kiskunhalasi alapszervezetbe, így annak létszáma 2003 és 2005 között 120-ról több mint 400-ra emelkedett. Így - a legutóbbi tisztújításon - a Halasról delegált hatvan küldött szavazataival könnyűszerrel választották meg őt ügyvezető alelnöknek. E mostani tisztújítás tisztasága és a kiskunhalasi szervezet hiteles taglétszámának megállapítása végett az MSZP elnöksége kezdeményezte a párt etikai bizottságánál a halasi szervezet feloszlatását és újraszervezését.

Szocialista körökben felmerült, hogy bele kellene foglalni az MSZP alapszabályába azokat a párt centralizálására vonatkozó javaslatokat, amelyeket a februári kongresszuson, Gyurcsány Ferenc elnökké választásakor nem fogadtak el a küldöttek. Szekeres azonban úgy látja: a jelenlegi szabályok mellett is tisztázható a helyzet.

Szekeres a napokban találkozott a Bács-Kiskun megyei szervezet 20 vezetőjével. Azt javasolta, hogy ha az MSZP etikai bizottsága elfogadja a megyei pártvezetők lemondását, és feloszlatja a kiskunhalasi szervezetet, akkor nyílt kampányban, valamennyi jelölt programját nyilvános fórumokon ismertetve, a jelöltek egymással való vitájában válaszszák meg az új vezetőséget. Szerinte így elkerülhető, hogy pusztán a fölvonultatható helyi küldöttek számaránya döntsön. A politikus közölte: felkéri az MSZP országos elnökségének tagjait, hogy többen a helyszínen felügyeljék a tagrevízió folyamatát, személyes felelősséget vállalva annak tisztaságáért és törvényességéért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.