Pingpong után zenediplomácia

Tizennyolc észak-koreai taekwandoművész kéthetes "Jóakarat-turnéra" indult az Amerikai Egyesült Államokban. A bemutatósorozat ötlete egy iowai harcművészeti magazintól származik, és a költségeket is ők állják. Az amerikai belügyminisztérium támogatása nélkül azonban aligha jöhetett volna létre a látogatás: egy évvel ezelőtt ugyanezen előadóktól megtagadta a vízumot az USA. A koreai háború vége, 1953 óta a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat, és csak különleges esetekben utazhatnak észak-koreaiak az Egyesült Államokba.

Egyes elemzők a hetvenes évek pingpongdiplomáciájának visszatérését látják az ügyben. Akkoriban a Kína és az USA közötti barátságos sportmeccsek készítették elő a két ország diplomáciai közeledését.

A kulturális csereprogram kétirányú: a New Yorki Filharmonikusok nagy valószínűséggel kínai turnéjuk után, 2008 februárjában Phenjanban is adnak majd egy koncertet. Az amerikai kulturális minisztériumban tagadják, hogy e lépésekkel a két ország közeledését próbálnák elősegíteni.

Az együttes vezetői azonban kijelentették: addig eszükbe sem jutott az utazás, amíg a belügyminisztériumból nem jelezték feléjük, hogy támogatnák az ötletet. Egy dél-koreai lap úgy tudja, először Észak-Korea nukleáris főtárgyalója súgta meg amerikai kollégájának néhány hónapja, hogy Kim Dzsong Il rajong a komolyzenéért, és szívesen látná a világhírű New York-i együttest.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.