Újragondolják a háziorvosok finanszírozását

Évtizedes problémákra ígért megoldást a háziorvosoknak Kincses Gyula államtitkár tegnap a parlament szakbizottsága előtt. A politikus közölte: a biztosítási reform mellett az alapellátás átalakítása is napirenden van.

A betegekkel kapcsolatos adatgyűjtés egyszerűsítését, a kötelező internetes elérhetőséget, a finanszírozás átalakítását, valamint az üres háziorvosi praxisok problémájának átgondolását ígérte Kincses Gyula, az egészségügyi tárca államtitkára a parlament szakbizottsága előtt szerdán.

Kincses Gyula elmondta: a változások a finanszírozást sem hagynák érintetlenül. Bár erről az államtitkár meglehetősen vázlatosan szólt, mindössze annyit mondott, az alapelveken nem kívánnak változtatni.

Lapunk úgy tudja: a jövőben - az eddigi, elsősorban azt alapul vevő elem helyett, hogy hány beteg adta le a kártyáját egy adott helyre - a háziorvosi körzetek finanszírozásában fontosabb szerepet kapna az, hogy milyen beavatkozásokat végzett az orvos. Kincses Gyula elmondta: a tárca tervei szerint a háziorvosoknak a jövőben egyetlen helyre, kizárólag az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) kell beküldeniük az általuk gyűjtött adatokat, s a hivatal szortírozná és továbbítaná azokat a többi hatósághoz. E terv részeként kötelező lenne biztosítani a praxisok internetes elérhetőségét. Arról viszont még nincs döntés, hogy az új kötelezettséghez milyen formában nyújt támogatást az állam.

Kincses Gyula megemlítette: a betöltetlen körzetek arányát évek óta nem sikerült csökkenteni, 159 helyen tartósan nincs háziorvos. A kormányzat a gyakornoki rendszerrel, valamint a szakdolgozók tevékenységi körének bővítésével enyhítené a problémát.

Több képviselő, köztük Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke is szóvá tette, hogy szinte reménytelen azokra a helyekre orvost vinni, ahol nagyobb arányban élnek romák. Az orvostanhallgatók körében szerzett friss élményeit felidézve Mikola arról beszélt, hogy a fiatalok számára egyáltalán nem vonzó feladat a vidéki körorvosi állás, pláne akkor nem, ha a munkájukat - ahogy mondta - félelemben kellene végezniük. Kincses Gyula lényegében egyetértett vele, s megjegyezte: ők is tudják, hogy az üres álláshelyek betöltésének problémái túlmutatnak az ellátásszervezésen.

A bizottság háziorvos tagjai - mások mellett Garai István szocialista képviselő - az orvosok receptírási korlátozását megalázónak ítélték. (A háziorvosokat egy jogszabály az olcsóbb gyógyszerek felírására ösztönzi. Néhány hónap múlva már szankciókkal is sújthatók mindazok, akik az átlagosnál gyakrabban döntenek a drágább szerek mellett.) Mint mondta: a háziorvos a receptek döntő többségét szakorvosi javaslatra, azaz a "szakmai felettes" kérését teljesítve írja fel. S ezt az utasítást meg sem tagadhatja. Az államtitkár erre a felvetésre csak annyit ígért, hogy márciusig újragondolják a receptírásra vonatkozó ösztönző rendszert.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.