Táblastop

Elfogadna-e ön egy magyart házastársul? Elfogadna-e ön egy romát szomszédjául? Elfogadna-e ön egy zsidót munkatársaként? – ilyen kérdéseket feltevő táblaerdőben találta magát kedd este, aki a Király utcában járt.

Az idézett kérdéseket a magyaron kívül kínaiul, lovári nyelven és héberül is lehetett olvasni a lámpaoszlopokra függesztett táblákról. A felháborodott környékbeliek azonnal tiltakozó levelet fogalmaztak, aláírást gyűjtöttek, és másnap, azaz tegnap reggel az utca egyik oldaláért felelős VI. kerületi önkormányzathoz, illetve a másik oldal gondját viselő VII. kerületi hivatalhoz siettek – a táblák eltűntetését követelve.

Eközben a szomszédos Ernst Múzeumban az utolsó simításokat végezték az éppen nyíló, GPS – Ismeretlen szcéna című kiállításon. A határon túli magyar – vajdasági, felvidéki és erdélyi – képzőművészettel foglalkozó tárlat részeként született meg az a street art, vagy public art műfajába tartozó táblaerdő-akció is, amelyet pár óra múltán mind a hatodik, mind a hetedik kerületi önkormányzat eltávolíttatott.

– A társadalmi toleranciát tesztelő táblarengeteg a Munkácsy-díjas képzőművész, Németh Ilona alkotása – mondja a kiállítás kurátora, Mayer Marianna. Az eredeti változatot tavaly állították ki Dunaszerdahelyen, ahol a művész az ott élő magyarok, romák, csehek és szlovákok figyelmét akarta ráirányítani a nemzetiségek együttélésének kérdéseire – négynyelvű felirataival. A táblateszt Budapestre áthangszerelt – magyarok, romák, zsidók és határon túli magyarok problémáival foglalkozó – változata került kedden este a Király utca sétálószakaszának lámpaoszlopaira.

Igaz, a rendezőknek nem volt a kezükben írásos engedély a közterület elfoglalására. Szeptember elején telefonon jelezték területfoglalási szándékukat az önkormányzatoknál – a táblák szövege nélkül – ahonnan a Budapesti Díszmű és Közvilágítási Kft.-hez irányították őket. Mondván: a lámpaoszlopokra szerelt táblák ügyében ők a kompetensek.

A szövegek eredetileg farost táblákra kerültek volna, de ettől a cég alvállalkozója elállt, arra hivatkozva, a táblák szövegük miatt nem lennének biztonságban. Így mással gyártatta le azokat a múzeum, hogy aztán kedd este felszerelje. – Rasszista tartalom, erős politikai felhang és rossz időzítés – indokolták a leszerelést a kiküldött közterület felügyelők a tanácstalan rendezőknek, és távozóban még hozzátették: pár nap múlva október huszonharmadika.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.