Orvosi Kamara: van más a több-biztosítós rendszer helyett

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról készült koncepció szakmai véleményezésre alkalmatlan, ezért azt visszautasítják. A szaktárca ugyanakkor úgy látja, a MOK vezetése lemond arról, hogy az új biztosítási rendszer megvalósításának folyamatában az orvosok álláspontját megjelenítse.

Éger István szerdán Budapesten arról beszélt: rövidesen bemutatják azt az alternatív szakmai anyagot, amely a jelenlegi jogszabályokra építve, egységes biztosítási rendszert alakítana ki. A kamarai elnök azt követően számolt be erről újságírók előtt, hogy szakmai szervezetek konzultációt folytattak a minisztérium képviselőivel az egészségbiztosítási rendszer átalakítása című anyagról.   "A MOK a több-biztosítós koncepcióval alapjaiban nem ért egyet, és annak a visszavonását követeljük" - hangoztatta Éger István. Mint mondta, van más megoldás, szakértők dolgoznak azon, hogy a mai jogszabályokra építő, egységes társadalmi egészségbiztosítási rendszert alakítsanak ki. Hozzátette: az említett munkaanyag "politikai pártoktól független"; azt "egy szakértői csoport és a Korányi András Alapítvány" készíti.

A szakértők várhatóan 5-10 nap múlva állnak a nyilvánosság elé a "megoldással". A mai magyar egészségügyet leíró jogszabályok alkalmasak arra, hogy azokból egységes, egy szervezetű, társadalmi egészségbiztosítást leíró biztosítási rendszer legyen kialakítható - fogalmazott a MOK elnöke, aki szerint ez az anyag kellő alternatívával tud majd szolgálni. A megoldás csak az egységes, egy szervezetű társadalombiztosítás lehet, mert csak ez képes kezelni az egészségügy és az emberek problémáit - hangoztatta.

A kamarai elnök elmondta, komoly jogalkotási aggályaik is vannak, mert nem lesz ideje a szakmai szervezeteknek arra, hogy törvényadta jogukkal élve, véleményezzék a tervezetet. Utalt arra, hogy az országgyűlés szakbizottságának szerda délelőtti ülésén bejelentették: a törvénytervezet két hét múlva kerül a kormány elé, ám az államtitkár szerint annak szövegszerkesztett változata még nem készült el.

Éger István szerint az egészségbiztosítás átalakítása nemzeti sorskérdés, és a rendszerváltozás óta nem volt hasonló súlyú döntés, mint ami előtt ma állunk. Elszomorítónak tartja, hogy a koncepciót annak ellenére akarják a kormány és a parlament elé erőltetni, hogy a szakmai szervezetek, a tudományos világ és a társadalom több mint 90 százaléka visszautasítja azt. A kamarai elnök szerint ebben a helyzetben a civil összefogásnak és a parlamentben ülő képviselők "emberi gondolkodásának" "óriási módon felértékelődik a szerepe".

Az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy "rendkívül udvariatlan és felelőtlen lépésnek tartja, hogy a korábban összehívott sajtótájékoztató miatt, a Magyar Orvosi Kamara delegációja 14 óra után, az államtitkár válaszának közepén, váratlanul felállt és távozott a megbeszélésről". Mint írták, "ez a gesztus is azt mutatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara vezetése nem tartja fontosnak, hogy az általa képviselt orvosok érdekei a készülő jogszabályban megjelenjenek".

A közlés szerint a szaktárca azt szeretné, ha a következő időszakban, az új jogszabály megalkotásának folyamatában érdemben megjelenhetne az orvosok szakmai álláspontja. Ennek érdekében a minisztérium vezetése a jövő hétre egyeztetést kezdeményez a szakmai kollégiumokkal a biztosítási reform részleteiről. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.