FAO: kétszázezren éheznek Magyarországon

Európában összesen harmincötmillió, Magyarországon pedig kétszázezer ember éhezik, az éhezők száma pedig folyamatosan növekszik - jelentette be Maria Kadleciková, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) regionális vezetője szerdán.

A világon több mint 850 millió éhező ember van, az eurázsiai térségben nem annyira rossz a helyzet, mint például Afrikában - mutatott rá a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának vezetője. Hozzátéve: a térségben a közép-ázsiai, a kaukázusi és a balkáni államokban jelenti a legnagyobb problémát az éhezés.

Egyre több helyen megfelelő tudás nélkül művelik meg a földeket, amik emiatt elvesztik tápanyagtartalmukat, talajerózió indul meg, szárazság alakul ki - mutatott rá a regionális vezető. Jelentős problémát jelentenek az állatállományokat érintő, gyorsan terjedő fertőzések is, mint például a sertéspestis - tette hozzá.

Duplájára nőhet, vagy akár meg is háromszorozódhat a világon az éhezők száma, ha nem kezelik megfelelően a globális klímaváltozás hatásait, így a FAO a következő egy évben számos egyeztetést kezdeményez döntéshozókkal - mondta Maria Kadleciková.

A túlnépesedés is további problémát okozhat: ha nem oldják meg az éhezés és a szegénység problémáját a túlnépesedett régiókban, akkor Afrikából és Ázsiából tovább folytatódik a nagyarányú migráció Európába - hangsúlyozta a szakértő.

A FAO budapesti regionális központjában szerdán tartott sajtóértekezleten Maria Kadleciková elmondta: az idei élelmezési világnap fő témája az "Élelemhez való jog" lesz. Ennek a jognak az érvényesítése a FAO szerint ugyanis továbbra is gondot okoz egyes országok és fejlesztési szervezetek számára.

Az élelmezési világnapon Magyarországon október 15-én adománykonvojt indít a FAO az Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve.

Cseh Balázs, az élelmiszerbank vezetője elmondta: több tízmillió forint értékben juttatnak majd el élelmiszeradományokat országszerte  összesen 300 ezer emberhez. Tavaly a konvojjal 600 millió forint  értékű élelmiszert adták át a rászorulóknak - tette hozzá.

A FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala nyáron  költözött Budapestre, hamarosan a magyar földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériummal közös szolgáltató központja is megnyílik a magyar fővárosban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.