Műtrágyagyártóval gazdagodott a Csányi Sándor közvetett résztulajdonában álló cég

A nyár elején Csányi Sándor közvetett tulajdonába került a Bólyi Zrt. - több, az ügyletben résztvevő személyek véleménye szerint - a közelmúltban teljes egészében megvette az ugyancsak bólyi Agrokémia Kft., amelyben a Bólyi Zrt. korábban is tulajdonos volt.

Nem sokáig ült babérjain a Bólyi Mezőgazdasági Zrt. (Bólyi Zrt.) vezetősége, miután az OTP Bank első embere, Csányi Sándor közvetett tulajdont szerzett a társaságban.

A vállalat teljes egészében megvette a Bolyi Agrokémiai Kft.-t - derül ki az ügyletben résztvevő egyik ex-tulajdonos elmondásából, valamint a cégbírósági adatokból, amelyek azért nem vázolnak egyértelmű képet. A Bólyi Zrt. internetes oldala szerint az Agrokémiai Kft. most is a mezőgazdasági szövetkezet nagyobb üzleti partnerei között van.

Az agrárszövetkezet nem a semmiből lépett most elő. Az adatok szerinti a nyári tulajdonszerzés előtt is már 50 százalék fölötti szavazati joggal rendelkezett. Forrásunk alapján a Bólyi Zrt.-nek a közelmúltig - hogy pontosan meddig, azt nem nevezte meg - azonban csak kisebbségi tulajdona volt az Agrokémia Kft.-ben.

Úgy tűnik azonban, az elsősorban műtrágya-, növényvédőszer- és vetőmagtermelést végző társaság nagyon kellett a Bólyi Zrt.-nek, mert képviselői korábban többször is személyes találkozót kezdeményeztek az Agrokémia igen népes tulajdonosai körével.

Idővel ketten rá is álltak az üzletre, s ekkor került többségi tulajdonba a mezőgazdasági Zrt., majd a nyáron egy újabb találkozón a még meglévő 13 tulajdonos is elfogadta a Bólyi Zrt. ajánlatát.

Az Agrokémia a déli országrészben igen jó üzleti kapcsolatokkal rendelkezik, több megyében is meghatározó műtrágyaszállítóként tartják számon. Az ügylet révén - igaz nagyon sok áttételen keresztül - egy újabb jelentős agráripari cég került “nagyon közel” az OTP Bank vezérének agrárportfoliójához.

Mérlegadatai szerint az Agrokémia nagy forgalom mellett viszonylag jól teljesít:  2005. évi árbevétele megközelítette a 4,4 milliárd forintot, az előző évi 3,2 milliárd után, adózott eredménye ugyanakkor csökkent a 2004-es 15 millióról 2005-ben  4,3 millió forintra.

Speidl Ferenc, az Agrokémia ügyvezető igazgatója szerint a forgalomnövekedést az idén is tartani tudják, úgy véli, az év végére az árbevétel elérheti az 5,5 milliárd forintot. Az ügylettel kapcsolatban azonban semmit sem kívánt elárulni. Kerestük a Bólyi Zrt. vezérigazgatóját, Ádám Jánost is, ám hasonlóan csupán annyit üzent: a tulajdonszerzéssel kapcsolatban nem kíván nyilatkozni.                 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.