Bush helyett felesége ítélte el a mianmari juntát

Az amerikai first lady, Laura Bush egészen szokatlan módon külpolitikai állásfoglalást tett közzé: a "mianmari terror" beszüntetésére szólított fel egy amerikai lapban. Közben egy jogvédő szervezet bejelentette: halálra kínoztak egy mianmari ellenzékit.

Laura Bush - aki nem szokott külpolitikai nyilatkozatokat tenni, még kevésbé újságcikkeket megjelentetni - azt írta a szerdai The Wall Street Journal hasábjain, hogy a mianmari juntának "félre kell állnia", be kell szüntetnie a nép elleni "terrorkampányokat" a demokratikus Mianmar érdekében.

A konzervatív lap vélemény rovatának élén olvasható állásfoglalás szerint a katonai kormányzatnak félre kell állnia, hogy "út nyíljon a legitim vezetők által kormányzott, egységes Burma felé". A first lady - aki a Fehér Ház politikáját követve az ország régi nevét használja - azt írta, hogy a fegyveres erőknek nem kell tartaniuk az átmenettől, "egy demokratikus Burmában van hely egy professzionális hadsereg számára".

Laura Bush felszólította a mianmari katonai vezetőket: bocsássák szabadon a bebörtönzött ellenzéki vezetőket, hogy azok előkészíthessék az átmenetet a demokráciába. "A világ figyel és várakozik" - írta. Az amerikai elnök feleségének állásfoglalása szerint a katonai rezsim "helyzete napról napra gyöngül (...) eljött a szabad Burma ideje".

Jogvédők szerint halálra kínoztak egy mianmari ellenzékit

Belehalt a kínzásba egy őrizetbe vett ellenzéki aktivista Mianmarban - közölte szerdán egy jogvédő szervezet. A thaiföldi székhelyű Politikai Foglyokat Segítő Szövetség (AAPP) értesülése szerint a szeptember 26-án egy kormányellenes tüntetés során őrizetbe vett 42 éves férfit - Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető pártjának tagját - kihallgatás közben kínzásnak vetették alá, s a kínvallatás közben vesztette életét.

A hatóságok értesítették az áldozat, Vin Sve családját haláláról. A holttestet nem adták át a hozzátartozóknak, és közölték velük, hogy azt helyben elhamvasztották. Gordon Johndroe fehér házi szóvivő szerdán közölte: az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a mianmari junta által a nép ellen elkövetett atrocitásokat, és teljes körű vizsgálatot sürget az ellenzék egy bebörtönzött tagjának halála ügyében.

A jogvédő szervezeten kívül más forrás nem adott hírt az ellenzéki haláláról, és nem is erősítette meg azt. Az AAPP úgy tudja, hogy sok más ellenzékit is megkínoztak. Arról is beszámolt a szervezet, hogy szerdán a hatóságok folytatták a tüntetések résztvevői utáni kutatást, és legkevesebb öt feltételezett ellenzékit őrizetbe vettek. A mianmari katonai kormányzat saját közlése szerint a tüntetések mintegy ezer résztvevője van rendőrségi őrizetben. A szeptemberi tüntetéseken több ezer embert - szerzeteseket, diákokat és másokat - vettek őrizetbe.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji pártja és a katonai vezetés egyaránt óvatos lépéseket tett szerdán a tárgyalások felé. A Nemzeti Liga a Demokráciáért közölte, hogy kész "engedményekre" a tárgyalások kedvéért, a junta pedig egy viszonylag rugalmas kormányzati illetékest jelölt ki az Aung Szan Szú Kjivel folytatandó tárgyalások összehangolására.

A junta élén álló tábornok, Than Sve előzőleg felajánlotta, hogy találkozik az ellenzéki vezetővel - azzal a feltétellel, hogy visszavonja a mianmari kormányzat elleni nemzetközi szankciókat szorgalmazó felhívását.

(MTI)

Ranguni utcakép szept. 26-án nappal
Ranguni utcakép szept. 26-án nappal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.