Csillagvárosi népszokások

Amikor Bajkonurban véget ér egy űrhajós csapat felkészítése, és már kijelölték, ki indul a Nemzetközi Űrállomásra, és kik lesznek a dublőrök, az utolsó éjszaka és közvetlenül az indulás előtti órákban szigorúan követik a kialakult hagyományokat.

Az Interfax hírügynökségnek kedden egy bajkonuri forrás ezt azzal magyarázta, hogy az első űrhajósokat pilóták közül válogatták, akik között sokan babonásak, és a legelső űrrepülésektől kezdve kialakultak bizonyos tradíciók, amelyek néha változnak egy keveset, néha bővülnek, de a legtöbb változatlan formában tartja magát már évtizedek óta.
   
Ilyen hagyomány például, hogy moszkvai idő szerint 15 órakor az űrhajósok beültek a vetítőterembe, hogy megnézzék a Hárem a sivatagban (Bjeloje szolnce pusztinyi) című orosz kalandfilmet. Az eastern vígjáték - amelyet Vlagyimir Motil rendezett -, hatalmas siker volt, bizonyára ezért vetítették le 1969-ben, a bemutató évében Bajkonurban is, ez a hagyomány ugyanis mintegy 30 éves.

A kalandfilmet nem csupán az orosz űrpilóták nézik meg, hanem a külföldiek is, s a tolmácsok minden alkalommal előre felkészülnek erre a fordítási feladatra. A film megtekintése után következik egy kis vetélkedő, hogy ki tud több részletet felidézni a számos szállóige forrásává vált filmből.
   
Ugyancsak tradíció, hogy az első ízben a világűrbe induló űrhajóst - jelen esetben Seik Muzafar Sukor malájziai űrpilótát - megtréfálják valamivel a társai.
   
Az indulás napja az űrutazással összefüggő különféle műveletek mellett teli van rituálékkal.
   
Az űrutasok autogramjukkal látják el annak a szobának az ajtaját, amelyben az éjszakát töltötték, s amikor az autóbuszhoz mennek, a Zemljanye - Földiek - nevű orosz együttes A fű a ház körül című száma szól.
   
E hagyományokat, rítusokat a Jurij Gagarinról elnevezett felkészítő központban mind az űrhajósok, mind az instruktorok aprólékos gonddal követik és igyekeznek megőrizni ezeket, mert úgy tartják, hogy mindez nem puszta babonaság, hanem jelzi a folyamatosságot Jurij Gagarintól kezdve a világ mai űrhajósaiig és tovább.
   
Ezúttal a Szojuz TMA-11 Nemzetközi Űrállomásra induló 16. expedíciója Jurij Malenycsenyko orosz, Peggy Whitson amerikai, és Sejk Muzafar Sukor malajziai űrhajóssal szerdán késő délután indul el, a tervek szerint a bajkonuri űrrepülőtér 1. számú indítóállásáról.
   
MTI-Panoráma

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.