AI: A szudáni kormány ENSZ-színekkel álcázza bombázóit

Az ENSZ repülőgépeihez hasonló, fehérre festett orosz repülőket használ légitámadásokra a dárfúri térségben a szudáni kormányhadsereg - áll az Amnesty International kedden Londonban kiadott jelentésében, amely szerint az előző napi, több tucatnyi halálos áldozattal járó rajtaütés után újabb küszöbönálló támadás fenyeget Dárfúrban.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete helyszíni tanúbeszámolók alapján azt írta: a Muhágiríja város elleni   támadást, amelyben legalább negyvenen meghaltak, a szudáni hadsereg és a dzsandzsavid nomád milícia hajtotta végre. Az AI helyi forrásai szerint a támadás egy Antonov típusú repülőgépről végrehajtott bombázással kezdődött. A gépet fehérre festették, hasonlatossá téve az ENSZ által használt repülőkhöz - áll a londoni Amnesty-beszámolóban.

Az emberi jogi szervezet szerint ezeket az Antonov mintájú repülőgépeket Oroszország szállítja a szudáni hadseregnek;  legutóbb 2006 szeptemberében adtak át egy ilyen gépet. Szudánt már korábban is érték bírálatok amiatt, hogy ezeket a repülőgépeket a világszervezet által használtakkal azonos színekre festi - áll a jelentésben. Az Amnesty International felidézi, hogy a szudáni kormány számára 2005 óta tilos támadó jellegű repülések végrehajtása a dárfúri térség felett.

Az AI - szintén helyi forrásokat idézve - arról is beszámolt, hogy jelenleg Dárfúr északi részén gyülekezik nagyszámú szudáni kormánykatona, és valószínű egy küszöbönálló újabb támadás.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.