Virginiai megemlékezés Nagy Ferenc születésnapján

Trombitán eljátszott amerikai és magyar himnusszal, a hivatásos katonai szolgálatra készülő középiskolások zászlós tisztelgésével és rövid beszédekkel emlékeztek hétfőn délben Herndonban Nagy Ferenc egykori magyar miniszterelnökre.

A kisgazdapárti politikus 1903 október 8-án a baranyai Bissen született és 1979-ben hunyt el az amerikai fővárostól rövid autóútra lévő virginiai kisvárosban.

A herndoni temetőben tartott megemlékezést az Amerikai Magyar Szövetség, az Amerikai Magyar Református Szövetség és az amerikai bejegyzésű Nagy Ferenc Alapítvány szervezte. Stephen DeBenedittis, Herndon polgármestere visszaemlékezett gyermekkorára, amikor Nagy Ferenc házától nem messze laktak. – Bárcsak megélhette volna, hogyan vált valóra szeretett hazájában az általa megálmodott szabadság – mondta a polgármester. Somogyi Ferenc nagykövet méltatta, a valódi demokráciára és szabadságra irányulónak nevezte Nagy Ferenc politikáját. A Nagy Ferenc Alapítvány elnöke, Nagy Sándor arról beszélt, hogy Magyarországon egész nemzedékek vannak, amelyek alig ismerik a néhai kimagasló politikus nevét. – A második Magyar Köztársaság atyja abban hitt, hogy aki szolgál, az vezessen, és aki vezet, szolgáljon. 1947-ben negyvenhárom évesen kényszerült Magyarország elhagyására, mégsem a történelem áldozata, hanem példa rá, hogy érdemes küzdeni a magunk és a világ jobbításáért – mondta a szónok.

Washington

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.