Meredek lesz a büntetések emelkedése

Messzire mutató perspektívát nyitna az adóellenőrök előtt a kormány a mulasztási bírságok módosításával. Az adócsomag szerint több mint duplájára emelkedne jövőre a nem magánszemélyek esetében kiszabható bírság: ez most 200 ezer forint, és 500 ezerre növekedne, fekete foglalkoztatás és igazolatlan eredetű áru forgalmazása esetén pedig egymillió forint volna a felső határ. A lépést megelőlegezte a pénzügyi tárca, amikor Veres János a nyáron bejelentette: a korábbinál szigorúbb bírságolási gyakorlatot vár a helyszíni ellenőrzéseknél, és azt, hogy a lehető legtöbb esetben térjenek vissza utóellenőrzésre. A pénzügyminiszter akkor azt mondta, a második ellenőrzés akár aznap is megtörténhet.

Nos, az APEH 2007 első nyolc hónapjában alkalmazott gyakorlata alapján még van tér a szigorításra - igaz, többnyire nem a maximális büntetést szabják ki, az ellenőr a körülményeket mérlegelve dönt. Ha valaki nem adott nyugtát, akkor átlagosan 78 ezer forintos mulasztási bírságot fizetett, ha ezt a második alkalommal is elmulasztotta, 153 ezer forintos büntetést. (Ezen felül persze ki kell fizetni a be nem vallott jövedelem utáni adókat is, és ezek külön bírságát.) Utóbbitól aránylag keveseknek kellett tartani: januártól augusztus végéig több mint 22 ezer esetben ellenőrizték a nyugtaadást, ezek közel tíz százaléka volt visszatérő revízió, vagyis egyelőre nem nevezhető általánosnak az utóellenőrzés. Ez meglátszik a boltbezárások számán is: 240 üzletre tettek lakatot 12-60 napra.

A szabálytalan foglalkoztatás már szigorúbb megítélés alá esik: közel 3800 esetből 640-nél éltek az üzlet bezárásával, az átlagos bírságösszeg pedig 103 ezer forint volt - itt ennek tízszeresére nőhet jövőre a maximális bírság. Ám, ha igazolatlan eredetű árut találtak a kínálatban (vagyis, ha nincs meg a beszerzési számla), akkor még viszonylag enyhe büntetés járt: az átlagos bírságösszeg itt 40 ezer forint volt.

Ez így is nagyobb szigort jelent, mint ami 2006 első nyolc hónapjában volt. (B. P.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.