Férfiaknak tilos a belépés

Honlaptervezők, internetmarketingesek, számítástechnika- és internetoktatók, szakértők és laikusok csatlakozhatnak egy hálózathoz, amely képzési, tanácsadási programot, online szakmai műhelyeket működtet. Egyetlen feltétel van: nőnek kell lenni. A Magyar Internetező Nők Egyesülete hét éve gyűjti tagjait a világhálón.

Tíz éve kezdtem internetezni, a lányommal átestünk a függőség valamennyi stádiumán - megtörtént, hogy szinte napi huszonnégy órában a gép előtt ültünk. Elementáris élmény volt, ahogy kitágult a világ. Én mindig is szerettem volna utazni, gondoltam, magyarokat mindenhol találni, és valóban: egy hónap múlva már egy kanadai repülőgépen ültem - meséli Csapó Ida, a Magyar Internetező Nők Egyesülete (MINők) elnöke egy tágas, barátságos irodában. - A másik meglepő dolog az volt, hogy szinte azonnal fantasztikus teljesítményt produkáló nőkre bukkantam a világhálón. Ez adta az egyesület alapötletét. Eredeti végzettségem szerint újságíró és pedagógus vagyok, az idő tájt jórészt tréningeket tartottam stresszkezelésről, önismeretről, grafológiáról és tanulásmódszertanról, az internet azonban szépen lassan mindent elsodort.

A MINők 2000-ben azért jött létre, hogy serkentse az internethasználat elterjedését a nők körében. Mára az alapító tagok jelentős pályázati tapasztalattal rendelkeznek, és számos sikeres képző projektet tudhatnak a hátuk mögött.

Csapó Ida tapasztalatai szerint a világhálónak nagy közösségformáló és összetartó ereje is lehet. - Az egyesület kezdettől fogva elsősorban online módon létezik - már a megalakulás idején nagyon nyüzsgő élet zajlott a belső, csak tagoknak szóló egyesületi levelezőlistánkon. Az persze kihívás volt, hogyan érhetnénk el az internetet még nem használó nőket, ezért nekik könyvet adtunk ki. Néha azt gondolom, túlságosan virtuálisan működünk, és az évi egy-kétszeri találkozás nem elég - teszi hozzá.

Az elnöknő hangsúlyozza, sokat tanult a civil szféráról az elmúlt időszakban. - Rájöttem például, hogy a szervezetnek misszióvezéreltnek és nem lehetőségvezéreltnek kell lennie: 2004-ben a többi között ezért, vagyis a profiltisztítás miatt hoztuk létre a NőTárs Alapítványt. Így a MINők megmaradhat az eredeti céloknál, vagyis az informatika népszerűsítésénél, az új szervezet pedig továbbvihet minden mást.

- Az első pályázatunkat 2001 őszén írtuk ki - a nőket arra kértük, mondják el kedvenc internetes történetüket, valamint azt, hogyan lettek internethasználók. Két évvel ezelőtt egy HEFOP-program kertében az ország öt pontján indítottuk el e-NIVÓ néven a vállalkozó női projektünket, 2006 közepétől pedig az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával segítettük a női vállalkozókat a boldogulásban.

Márciustól kifejezetten az e-vállalkozónők számára indított, szintén uniós támogatású projektünk fut. Ebben olyan nőknek nyújtunk képzési tanácsadási programot, működtetünk számukra online szakmai műhelyeket, akik az informatika vagy az internet területén vállalkoznak, illetve kívánnak vállalkozni. Az informatika szakokon a nők aránya ugyanis hozzávetőleg 15 százalék, s a nekünk nyilatkozók negyede azt mondta, hogy az informatikai piacon, a munkahelyeken hátrányban van a férfiakkal szemben. Az e-vállalkozónői projektünk résztvevői lehetnek e-learninggel foglalkozók vagy honlaptervezők, internetmarketingesek és leendő, de még ötlethiányos vállalkozók is. Az ötven jelentkezővel májusban elkezdtük a képzéseket. A nőknek nem árt tisztában lenniük néhány alaptulajdonságukkal, mielőtt belevágnának az üzletbe. Az önbizalomhiány miatt a nők hajlamosak például több diplomát felhalmozni, újabb és újabb képzéseken részt venni, ahelyett hogy a férfiakhoz hasonlóan elindulnának és hasznosítanák a már megszerzett tudásukat. Általában kisebb volumenű vállalkozásokat indítanak, és nagyon kicsi kockázatra törekszenek. A képzéseken kívül indítottunk online szakmai műhelyeket, ahol csoportokban különböző témaköröket vitatnak meg az érdeklődők. Legutóbb például a jó honlap ismérveit jártuk körbe az internetmarketingesekkel.

- Bár a nők egy része eleinte hajlamos idegenkedni a számítógéptől, később ráéreznek a dolog ízére, és sokkal többféleképpen használják ki az eléjük táruló lehetőségeket, mint a férfiak - állítja Vida Andrea szegedi könyvtáros, a MINők tagja. - Tavaly év végén csatlakoztam az egyesülethez, mert fontosnak tartom, hogy a nők kapcsolatteremtő képességüket a világhálón is kihasználhassák. Rövid idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem, és mindez hozzásegített egy új szemlélethez. Ma már amit csak lehet, az interneten intézek el - teszi hozzá.

Az elnök azt meséli, gyakran megkérdezik tőlük, menynyiben feminista a szervezetük. - Eleinte rávágtam, dehogy, nem az! Aztán annyit mondták, hogy elkezdtem ilyen jellegű rendezvényekre járni, és rájöttem, feminista vagyok, valószínűleg születetten. Számomra a feminizmus azt jelenti, hogy olyan ember vagyok, aki történetesen nőnek született, ezért érzékenyebb a nők problémáira, jogsérelmeire, amellett hogy észlelem a férfiak hátrányait. A nők hátrányai azonban számosabbak és súlyosabbak.

Nem gondolom, hogy a klasszikus berendezkedés a huszonegyedik században tartható lenne, vagyis az, hogy a férfi éjt nappallá téve dolgozik, a nő meg olyan állást vállal, hogy mellette képes legyen elvégezni valamennyi házimunkát és nevelni a gyerekeket. A nőkben túl sok tehetség és alkotó energia van ahhoz, hogy ezt társadalmi szinten elpocsékoljuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.