Wass Albert kiadója a nemzeti standon

A frankfurti szereplés az egyik záróeseménye lesz a Magyar Akcentus elnevezésű németországi kulturális évadnak - tudtuk meg Zentai Péter Lászlótól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatójától. A vásárközpontban álló földszinti, 120 négyzetméteres nemzeti standon nemcsak a friss hazai könyvtermés egésze mutatkozik be, itt tartják magyar íróvendégek részvételével a stuttgarti Magyar Kulturális Intézettel közösen szervezett programokat is. A stand díszvendége az idén Krasznahorkai László. Rajta kívül Bartis Attila, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Böszörményi Gyula, valamint a Kráter Műhely három szerzője, Elmer István, Szappanos Gábor és Turcsány Péter szerepel.

Wass Albert kiadója, a Kráter - amely budapesti könyvesházában emlékszobát rendezett be az erdélyi származású írónak -, most a nemzeti stand általa bérelt részén mutatja be kiadványait. A Wass-életmű mellett megjelentetik egyebek mellett a Re-Vízió sorozat darabjait, a Kádár-korszakban betiltott könyveket is. A kiadó frankfurti szereplésének máris van itthon visszhangja: a fiatal írókat tömörítő JAK hétvégi pesti öszszejövetelén szóba került az irodalmon kívüli, aktuálpolitikai szempontok alapján kultikussá emelt írók között Wass Albert is. (A negyvenes években Erdélyben és későbbi amerikai emigrációjában is vitatott szerepet játszó Wasst Romániában távollétében halálra ítélték háborús bűnökért, de az amerikai hatóságok nem találták megalapozottnak a vádat, és nem adták ki.) Többen a Kráter mostani hangsúlyos frankfurti szereplését irodalom és politika kapcsolatának új elemeként emlegették.

Az MKKE igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a könyvvásáron az idén nem szereplő Akadémiai Kiadó helyére jelentkezett a Kráter, az egyesülés tagjaként. Rajta kívül a Kossuth, a Librotrade, az Alföldi Nyomda, az Officina '96, a Móra és a Magyar Könyvalapítvány jelenik meg önálló részszel a nemzeti pavilonban. Az említettek mellett mintegy húsz magyarországi kiadó mutatja be köteteit önállóan Frankfurtban. (V. Gy.)

A könyvvásár egyik dekorációja, melyet a színész Armin Mueller-Stahl tervezett
A könyvvásár egyik dekorációja, melyet a színész Armin Mueller-Stahl tervezett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.