Katalánok a Nagy Szivacs közepén

A gazdaságilag már bivalyerős - a spanyol GDP jó 18 százalékát adja - Katalónia most kulturális téren is nemzetközi áttörést akar elérni.

A Spanyolország észak-keleti részén fekvő, nemzeti identitására oly büszke 7,2 millió lakosú tartomány lesz a világ legnagyobb könyvseregszemléje, a Frankfurti Könyvvásár (október 9-14.) díszvendége. A katalán nyelvet és irodalmat a közel negyvenéves Franco-diktatúra elnyomta, a német sajtóban a "Spanyolország poroszainak" is nevezett, a múlt évi népszavazás nyomán már nemzetként fellépő katalánok rekordnagyságú összeget, 16 millió eurót költenek a frankfurti fellépésre, s mintegy 300 szépirodalmi mű fordításával érkeznek Németországba.

A kiállításokkal, zenei, színházi és táncelőadásokkal dúsított, nagyszabású kultúr-diplomáciai akció régi sebeket is feltép. A spanyol sajtóban heves vitát és éles kritikát váltott ki, hogy Barcelonából csak katalánul író szerzőkkel jelennek meg Frankfurtban. Így például a spanyolul író, a szövetségi köztársaságban jól ismert Eduardo Mendoza hiányzik majd a katalán kínálatból. Juergen Boos, a könyvvásár igazgatója szerint a döntés teljesen legitim, hiszen számos ismeretlen szerző, különösen a diktatúra sötét éveiről író Josep Pla vagy Mercé Rodoreda vár felfedezésre.

Mindezt gyökeresen ellenkező módon látja Sigrid Löffler, a Literaturen című berlini irodalmi folyóirat főszerkesztője. - Rendkívül sajnálatos és káros ez a nyelvi sovinizmus, amely nem jön át Németországban - mondta a neves irodalomkritikus külföldi újságírókkal, köztük a Népszabadság tudósítójával beszélgetve.

Az immáron 59. alkalommal megrendezendő könyvvásár ma már nemcsak kulturális ünnep, hanem - ahogy Boos igazgató nyilatkozta - médiavásár is. Frankfurt szivacsként próbál felszívni mindent, ami a könyvvel kapcsolatba hozható - legyen szó Harry Potter-es ajándéktárgyról vagy irodalmi tárgyú, de DVD-n megjelenő kulturális tartalomról. Figyelemre méltó, hogy az itt kínált és eladott termékek 30 százaléka digitális formátumú. Különösen a tudományos témájú műveknél egyre jelentősebb az internetes megjelenés. A kiadókat meglehetősen aggasztja, hogy a világhálós keresőprogramjával elhíresült Google minél több könyvet szeretne a neten keresztül ingyen hozzáférhetővé tenni.

A könyvkereskedelmet azért nem kell annyira sajnálni, Németországban az ágazat tavalyi árbevétele elérte a 9,6 milliárd eurót. A könyvbiznisz annyira megéri, hogy az Otto csomagküldő-szolgálat is beszállt az internetes könyvkereskedésbe. Az éves szinten megjelenő 90 ezer különböző mű jó 80 százaléka - Löffler szerint - "szemét", a kritikus úgy tartja, hogy az értékes irodalom a német lakosság tíz százalékát, azért több mint nyolcmillió embert képes megszólítani.

Frankfurt sztárjai között lesz a hamarosan 80. születésnapját ünneplő Günter Grass, valamint Umberto Eco és a Löffler szerint irodalmi Nobel-díjra esélyes amerikai Richard Ford mellett politikusok is megjelennek. Így Joschka Fischer volt német külügyminiszter is, akinek most adták ki a Schröder-kormány külpolitikáját egyelőre a koszovói háborútól a szeptember 11-i terrormerényletekig felölelő visszaemlékezését Piros-zöld évek címmel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.