Nagy-Britannia felére csökkenti Irakban állomásozó kontingensét

Nagy-Britannia kevesebb mint felére, a jelenlegi 5500-ról 2500 főre fogja csökkenteni Irakban állomásozó kontingensét jövő tavasszal - jelentette be Gordon Brown brit miniszterelnök a parlament előtt hétfőn.

A tervek szerint a britek a következő két hónapban átadják a dél-iraki Bászra tartomány feletti ellenőrzést az iraki erőknek, és ezt követően, jövő év elejétől jóval kisebb brit jelenlétre lesz szükség - mondta a brit kormányfő. Hangsúlyozta: a brit csapatok a jövőben inkább ellenőrző szerepet töltenének be, ám továbbra is képesek maradnának szükség esetén beavatkozni.

Brown a képviselők előtt tartott beszédében megerősítette múlt heti bagdadi látogatása során tett bejelentését is: 2007 végére 4500 főre szeretné csökkenteni a brit katonai jelenlétét az arab országban.

A kormányfő továbbá bejelentette, hogy a több mint egy éve a brit hadsereg alkalmazásában álló irakiak, megbízatásuk lejárta után pénzügyi támogatásra jogosultak, amellyel a polgári életbe való visszatérésüket kívánják segíteni Irakban vagy a térség más országában, sőt - bizonyos körülmények között - akár Nagy-Britanniában is. Brown ezenkívül közölte: az iraki és afganisztáni brit csapatok megerősítésére 140, Mastiff típusú páncélozott járművet küldenek.

Nagy-Britannia az Egyesült Államok legfőbb szövetségeseként 45 ezer katonával vett részt Irak lerohanásában 2003-ban. Az elmúlt négy évben 7-8 ezer fős kontingenst állomásoztatott az arab ország déli, olajban gazdag, síita többségű részében.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.