Tudásalapú szövetség Szingapúrral

A Magyarországon vendégeskedő szingapúri miniszterelnök, Lee Hsien Long kedden kutatási-fejlesztési megállapodást ír alá a magyar kormányfővel.

Az ázsiai állam híres arról, hogy képes a megújulásra és versenyképessége megőrzésére. Most is átalakulóban van, és a szingapúri kormány az ország jövőjét egy világszínvonalú tudás- és innováció-alapú társadalomban látja.

A Magyarországon vendégeskedő szingapúri miniszterelnök, Lee Hsien Long kutatási-fejlesztési megállapodást ír alá a magyar kormányfővel.

A szingapúri küldöttség budapesti útja előtt az A*STAR, a szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökségének elnökét, Lim Chuan Poh-t kérdeztük.

Értékteremtés és intellektuális tőke. A gyorsan változó világban egy ország könynyen elveszítheti versenyképességét, ha nem válaszol a kihívásokra. Szingapúr a 60-as években a munka-, a 70-esben a szaktudás, míg a 80-as és 90-es években a technológia- és tőkeigényes iparágakra koncentrált. A változtatásoknak meg is lett az eredménye, az ország bruttó hazai terméke 2001-re 35 év alatt a huszonháromszorosára nőtt.

Országunk azonban elért a fejlődés azon pontjára, amikor kiderült, kizárólag hozzáadott értékkel nem lehetünk versenyképesek, nekünk kell az értéket teremteni. A kormány úgy döntött, hogy az intellektuális tőkére helyezi a hangsúlyt, és tudásalapú munkahelyeket teremt.

A tudásalapú gazdaság motorja. Célunk, hogy Szingapúr világszínvonalú kutató- és tehetséggondozó központtá váljék. Az A*STAR kutatóintézetek, a mikroelektronikától a telekommunikáción át a vegyiparig a kutatóknak világszínvonalú infrastruktúrát biztosítanak. Ezek segítenek átalakítani az iparágainkat. Az erőforrásaink korlátozottak, így stratégiai iparágakat választottunk ki, amelyre a jövőt építjük. Ilyen például az orvosi-biológia és az orvosi, illetve biotechnológia.

Világszínvonalú kutatási központ. A tudomány nemzetközi, ezért Szingapúr még vonzóbbá szeretne válni a külföldi kutatók számára. Jelenleg 50 országból vannak kutatóink. 2010-re a bruttó hazai termék három százalékát fogjuk költeni kutatás-fejlesztésre, amit megfejel a privát szféra hozzájárulása is. Szingapúr késői belépő a kutatás-fejlesztésben, de nagy előnyünk az angol, mint hivatalos nyelv, és az, hogy Ázsiában vagyunk.

A magyarok legnagyobb erőssége a szellemi kapacitás. A magyar-szingapúri kutatás-fejlesztési megállapodás létrejöttében fontos szerepe volt az orvosi képalkotás egyik atyjának, a magyar származású Sir George Raddának, aki az A*STAR egyik intézetének vezetője. Szingapúr elismeri a magyarok eredményeit a „hagyományos” tudományágakban. A magyaroknak nagy szellemi kapacitásaik vannak, ami országuk legnagyobb erőssége is.
Mi pedig örömmel szövetkezünk a magyarokkal, akiknek ezzel lehetőségük nyílik részt venni Ázsia fejlődésében. A kedden aláírandó megállapodás alapján új alapokra helyezzük az együttműködést, közös kutatás-fejlesztési projekteket szervezünk, és szorosabbra fonjuk a kapcsolatainkat a mérnöki tudományokban, az orvosi-biológiában illetve a biotechnológiában.

Lim Chuan Poh 2007. áprilisa óta a szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség, az A*STAR elnöke. Korábban a városállam oktatási minisztériumának államtitkára volt, ahol ő felelt a szingapúri egyetemek reformjáért. Minisztériumi megbízatása előtt Lim 23 évig szolgált a szingapúri fegyveres erők kötelékében, ahol ő volt a védelmi erők és a hadsereg vezérkari főnöke.


Hétfőn Medgyessy Péter volt miniszterelnök, utazó nagykövet is fogadta a szingapúri miniszterelnököt. Medgyessy Péter a találkozón elmondta, hogy a még miniszterelnöksége alatt 2002-ben elindított és utódja által folytatott Új Ázsia-politikánkban a dél-kelet ázsiai régiót, köztük Szingapúrt a nemzetközi élet meghatározó szereplőjének, viszonyunkat a magyar Ázsia-politika egyik legfontosabb elemének tekintjük. 

EU-tagként is ösztönözzük az Unió kapcsolatainak erősítését az ázsiai partnerekkel, mivel az EU gazdasága dinamizálásának a bővítés mellett az Ázsiával kialakított szoros együttműködés lehet a biztosítéka. Fontos eseménynek tartjuk az EU-ASEAN kapcsolatok 30. évfordulója alkalmából 2007. november 22-én Szingapúrban megrendezésre kerülő ASEAN-EU jubileumi csúcstalálkozót, amelyen Medgyessy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyes megbízottjaként fogja képviselni Magyarországot.

A találkozón szóba került: örvendetes az a tény, hogy Szingapúr a legfontosabb gazdasági partnerünk a délkelet-ázsiai térségben, de Ázsia egészét tekintve is az 5-6. helyen áll. Nemcsak a működő tőke, hanem a pénzpiaci befektetések lehetőségeire is felhívta a figyelmet a volt miniszterelnök, illetve javasolta, hogy a szingapúri vállalatok Magyarországon hozzák létre logisztikai és szolgáltató központjukat (shared service centers), felhasználva az olyan kedvező feltételeket, mint például a képzett munkaerő.

Lim Chuan Poh a Biopolis nevű kutatóközpont előtt
Lim Chuan Poh a Biopolis nevű kutatóközpont előtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.