Benyújtották a jövő nemzedékek ombusdmanjáról szóló törvényjavaslatot

Ötpárti egyetértéssel hétfőn benyújtották az Országgyűlésnek a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot, miután a parlamenti pártok képviselői aláírták az előterjesztést.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az aláírás után mérföldkőnek nevezte törvényjavaslat benyújtását, azon ritka pillanatok egyikének, amikor egy törvényjavaslatot egy civil szervezet, a Védegylet kezdeményezett. Úgy vélte, a köztársasági elnök november közepén tehet javaslatot az új ombudsman személyére.

A házelnök kitért arra, hogy a törvényjavaslatot korábban már kétszer is benyújtotta. Szili Katalin újságíróknak elmondta: az előkészítés során szóba került, hogy a gyermekjogokkal is foglalkozzon a jövő nemzedékek ombudsmanja, de végül más kompromisszum született. A gyermek- és ifjúsági problémákkal kapcsolatban továbbra is az állampolgári jogok országgyűlési biztosához kell fordulni.

Arra a felvetésre, miszerint az új ombudsman főként környezetvédelmi problémákkal foglalkozik majd, Szili Katalin közölte: mi másként tudná az ember a következő generációk helyzetét, környezetét kialakítani, mint azzal, hogy óvja a környezetet, hogy számukra egy élhető környezetet biztosít.

A házelnök a törvényjavaslat egyik neuralgikus pontjaként említette, hogy az országgyűlési biztos állami szervek mellett magáncégekkel szemben is felléphet-e. Úgy vélte, erre szükség lenne. Emlékeztetett rá, hogy korábban az Országgyűlés megszüntette az általános ombudsman-helyettes pozíciót, és "erre a helyre kerül" a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Szili Katalin beszámolt arról, hogy az öt parlamenti frakció elfogadta a fenntartható fejlődés hosszú távú stratégiájáról szóló határozati javaslatot, amely alapján egy fenntartható fejlődés nemzeti tanácsot hoznak létre. Schiffer András, a Védegylet képviselője újságíróknak azt mondta: a jelenlegi törvényjavaslat azon koncepció mentén született meg, amelyet Sólyom László a Védegylet felkérésére 2000-ben elkészített.

A civil szervezet képviselője nem értett egyet azzal, hogy az új ombudsman környezetvédelmi biztos lenne. Nem pusztán szorosan vett környezetvédelmi konfliktusokban kell eljárnia ennek az ombudsmannak, hanem az alkotmány és a törvények keretei között a meg nem született generációk érdekeit próbálja meg bevinni a döntéshozatali folyamatokban - fűzte hozzá. Schiffer András elmondta: az új ombudsmanhoz bármely állampolgár, szervezet fordulhat majd, alapvetően környezet- és természetvédelmi ügyekben.

A törvényjavaslatot Tóbiás József (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Nagy Andor (KDNP), Bőhm András (SZDSZ) és Katona Kálmán (MDF) írta alá, majd az MDF-es politikus, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke átnyújtotta az előterjesztést Szili Katalinnak.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosításában szerepel, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa figyelemmel kíséri, értékeli és ellenőrzi azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.