Több település választott ma új vezetőt

Szakácsi Béla lett a Borsod megyei Irota új polgármestere. Szakácsi Bélát választották vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irota új polgármesterévé - közölte az MTI-vel Adorján Borbála körjegyző a voksok összeszámlálását követően. A valamivel több, mint száz lakosú település 93 választópolgára három független jelölt közül - Dobóczi Sándor,  Kalapos László és Szakácsi Béla - választhatott a vasárnapi időközi  polgármester-választáson.
A szavazásra jogosult irotaiak közül 82-en voksoltak, a  részvételi arány 88 százalékos volt. A legtöbb szavazatot, szám  szerint 44-et Szakácsi Béla kapta, így ő lett a község új  polgármestere, mögötte Dobóczi Sándor és Kalapos László végzett.
A település korábbi polgármestere, Miklós László személyes  okokra hivatkozva az év közepén mondott le posztjáról, ezért kellett kiírni az időközi választást.

A Fidesz jelöltje nyert a szeghalmi időközi önkormányzati képviselő-választáson. A Fidesz jelöltje nyert a szeghalmi időközi önkormányzati képviselő  választáson vasárnap - közölte az MTI-vel a város címzetes  főjegyzője.
A sárréti városban azért kellett időközi önkormányzati képviselő-választást tartani a kilences számú választókerületben,  mert a korábbi, szintén fideszes képviselő összeférhetetlenség miatt  lemondott mandátumáról.
Oláh Ernő címzetes főjegyző elmondta: a 742 választásra jogosult  polgár közül 218 adott le érvényes szavazatot, s ez 29.6 százalékos  részvételnek felel meg.
A győztes Kovácsné Kincses Anikó agrármérnök vállalkozó 135  szavazatot kapott (61,9 százalék), míg ellenfele, a szocialista párt  színeiben indult Mészáros Béla elektrotechnikai vállalkozó 83 szavazatot (38,1 százalék) gyűjtött be.

Kondora Tihamért választották meg polgármesternek a Vas megyei Meggyeskovácsiban. Kondora Tihamért választották meg polgármesternek vasárnap időközi  választáson a Vas megyei Meggyeskovácsiban - közölte az MTI-vel a  helyi választási iroda vezetője.
Feketéné Csajbi Lívia jegyző elmondta: a község 610 választásra jogosult polgára közül 331-en járultak a szavazóurnához,  közülük 190-en voksoltak Kondora Tihamérra, aki eddig is tagja volt  a hét fős képviselő-testületnek, az előző polgármester halála óta  pedig alpolgármesterként ő irányította a munkát.
"Kondora Tihamér, a megválasztott polgármester több ciklus óta  tagja az önkormányzatnak, de polgármesternek eddig nem jelöltette  magát. Tisztségét függetlenként, társadalmi megbízatásban fogja  betölteni" - mondta a jegyző.
A Meggyeskovácsiban megtartott időközi választáson négy  független jelölt közül választhattak polgármestert a falu lakói. A  választási részvétel alacsonyabb volt, mint tavaly ősszel; a  szavazásra jogosultak 54,2 százaléka járult az urnákhoz a tavalyi 63 százalékos részvétellel szemben.

Polgármestert és képviselőket választottak Külsővaton. Az 50 éves Lengyel László János töltheti be ismét Külsővaton a polgármesteri  tisztséget, a településen vasárnap hét képviselőtestületi tagot is  választottak - tájékoztatta Kissné Kiss Zsuzsanna körjegyző az MTI-t.
A polgármesteri posztért ketten indultak: a tisztséget korábban is betöltő Lengyel László János, aki 216 szavazatott  kapott, valamint volt felesége, Lengyelné Hőbe Katalin, akire 123-an  voksoltak - mondta a körjegyző, megjegyezve, hogy mindkét jelölt  függetlenként indult.
A Veszprém megyei községben 15 jelölt közül választották ki a  polgárok a képviselő-testület hét új tagját - tájékoztatott a  körjegyző.
Elmondta: a névjegyzéken szereplő 666 választópolgár közül 347  ment el szavazni, az érvényesen leadott voksok száma pedig 339 volt.
Külsővaton azért kellett időközi választást tartani, mert a  képviselő-testület júliusban feloszlatta magát - tájékoztatott Kissné Kiss Zsuzsanna.

Az eddigi polgármestert választották újra Perkátán. Az időközi önkormányzati választás előzetes eredménye szerint ismét a  falu eddigi vezetőjét választották polgármesterré vasárnap Perkátán  - közölte az MTI-vel a település jegyzője.
A Polgári Együttműködés Perkátáért Egyesület, a Fidesz és a KDNP színeiben indult Somogyi Balázs 28 éves középiskolai tanár a  szavazatok 55, 1 százalékát szerezte meg, megelőzve a független  jelöltként indult Siba Görgyi 31 éves köztisztviselőként dolgozó  jogászt - mondta el Lakos László.
A 4300 lelkes Fejér megyei településen nemcsak a falu első  emberét választották meg, hanem 28 jelöltből 11 önkormányzati  képviselőre is voksoltak. Négy szavazókörben 1945-en járultak az  urnákhoz. A szavazatok között 14 érvénytelen volt.
Az időközi önkormányzati választásokra azért került sor, mert júliusban feloszlatta magát a község képviselőtestülete.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.