Antifasisztákra támadó neonácikat vettek őrizetbe Újvidéken

Neonácikat vett  őrizetbe vasárnap Újvidéken a rendőrség, mert rátámadtak az eszméik  ellen tüntetőkre.
Goran Davidovicot, a Nemzeti Front nevű szervezet vezetőjét és mintegy húsz társát azután fogták le, hogy kővel megdobálták az  újfasiszta eszmék térnyerése ellen tiltakozók menetét, s több embert  megsebesítettek.


A Nemzeti Front még szeptemberben felvonulást hirdetett  Újvidékre október 7-re, tudatosan Heinrich Himmler egykori SS-főnök születésnapjára. Demonstrációján Szerbia feldarabolása, s általában  "az autonomizmus, a szeparatizmus, a szektásság és a megosztás"  minden formája ellen akart tiltakozni, de a megmozdulást a rendőrség  betiltotta. Óriási volt a felháborodás, liberálisoktól a szerb radikálishoz tartozó Tatjana Grubjesic újvidéki polgármester asszonyig mindenki felemelte a szavát a Nemzeti Front megmozdulása  ellen.

Az egymással más téren vadul hadakozó politikai erőknek ebből az összefogásából született a vasárnap délutáni felvonulás. A fekete  ruhás bakancsosok az utolsó pillanatig hirdették, hogy a rendőrségi  tiltás ellenére megtartják zászlós, keményen menetelős  demonstrációjukat, de végül megmaradtak a kevésbé magasztos  kődobálásnál.
Goran Davidovic neve két évvel ezelőtt vált széles körben  ismertté, amikor követőivel berontott az újvidéki egyetem filozófiai  karára, ahol egy az újfasiszta veszélyről tartott konferencia  zajlott, s többek sebesülésével végződött verekedést kezdeményezett. A bíróságtól nemzeti és vallási gyűlölet szításáért egy év börtönbüntetést kapott, de az ítélet még nem emelkedett jogerőre.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.