Iraki vizsgálat: a Blackwater cég emberei indokolatlanul lövöldöztek

Befejeződött az iraki kormány által elrendelt vizsgálat a Blackwater  amerikai biztonsági magáncég tevékenysége ügyében, amely azt  állapította meg, hogy a cég emberei ok nélkül nyitottak tüzet és  öltek meg 17 civilt szeptemberben 16-án Bagdadban.


"A Núri al-Máliki (kormányfő) utasítására szeptember 22-én indult vizsgálat befejeződött - olvasható Ali ad-Dabbag  kormányszóvivő közleményében. - Semmi jele annak, hogy a Blackwater  közvetlenül vagy akár közvetve lövések célpontja lett volna. Még egy  kő sem repült konvojuk felé."

"A Blackwater megsértette a lőfegyverek és az erő alkalmazásának  minden szabályát - folytatódik a kommüniké. - Amit tettek, az  bűncselekmény, és meg kell büntetni őket az iraki törvények  szerint." A szóvivő szerint a lövöldözésnek 17 halottja és 22  sebesültje volt, míg egy korábbi hivatalos mérleg még tizenegy  halottról szólt.
Az említett napon a Blackwater emberei kísértek egy amerikai  konvojt Bagdadban, és saját elmondásuk szerint azután nyitottak -  szerintük törvényesen - tüzet, hogy a konvojt támadás érte.

Az iraki kabinet most megtekinti a vizsgálatra felkért bizottság  és egy másik, közös amerikai-iraki vizsgálat ajánlásait, majd  "megteszi a jogi lépéseket a cég elszámoltatására" - mondta Dabbag.

A Blackwater az egyik legnagyobb az arab országban szerződéses  alapon működő külföldi biztonsági cégek közül, amelyek sok iraki  szerint felelősségre nem vonható magánhadseregekként tevékenykednek.  A szeptemberi véres incidens után a bagdadi kormány kitiltotta az  országból a céget, de az néhány nap múlva folytatta iraki tevékenységét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.