Több mint 200 ezren vonultak a békéért - Assissi Szent Ferenc és Gandhi szellemében

Több mint 200 ezren vettek részt vasárnap a szervezők szerint  hagyományosan a közép-olaszországi Umbria régió közigazgatási  székhelyéről, Perugiából induló és a huszonöt kilométerre lévő  Assisi Szent Ferenc szülővárosáig befejeződő békemeneten.


A felvonulás résztvevői az olasz városok lobogói, a szakszervezetek zászlai, a békét szimbolizáló szivárvány színeiben  pompázó jelképek és az emberi jogok védelmét hirdető transzparensek  alatt meneteltek a két várost összekötő úton, miközben a  hangszórókon keresztül John Lennon híres békedala a Give Peace a  Chance (Adj egy esélyt a békének) hallatszott.

A idei megmozdulás jelszava szerint minden egyes személyt  megillet az összes emberi jog, hiszen mindenki szabadnak és  egyenlőnek születik.

A menet megemlékezett az egy éve meggyilkolt Anna Politkovszkaja  orosz újságírónőről, aki kérlelhetetlen harcot folytatott az emberi jogok védelmében. Az idei menetre Oroszországból is érkeztek vendégek.

A felvonulók között volt a balközép olasz kormány több tagja, Rosy Bindi családügyi miniszter, Barbara Pollastrini esélyegyenlőség miniszter és Paolo Ferrero, a társadalmi szolidaritási ügyek  tárcájának a vezetője is.
Assisiben az évek óta házi őrizetben élő Aung Szan Szú Kji  mianmari (burmai) ellenzéki politikus arcképét ábrázoló transzparens  várta az érkezőket. A hatalmas fénykép felirata demokráciát követelt  a katonai junta uralta ázsiai országban.

A Perugia-Assisi békemenetek megszervezését 1961-ben Aldo Capitini olasz béketeoretikus, az indiai Mahatma Gandhi egyik első olaszországi követője kezdeményezte.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.