Orbán Viktor magyar állampolgár egy szlovén elnökjelöltet támogat

A kisebbségekről és  az uniós tapasztalatokról tárgyalt vasárnap Szlovéniában - a magyar  határ közelében fekvő Csentén - Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és  Lojze Peterle európai parlamenti képviselő, az október végi szlovén  köztársaságielnök-választáson legesélyesebbnek tartott jelölt.


A két politikus e témákról a szlovéniai magyar kisebbség képviselőinek jelenlétében folytatott eszmecserét.
"Az a reményünk, hogy olyan köztársasági elnököt választanak az  itt élők, akivel Magyarország feltétlen bizalmi viszonyt tud  kiépíteni" - mondta Orbán Viktor Csentén (Centiba), ahova - a magyar határhoz közeli Lendva mellett fekvő szőlőhegyre - szlovén tárgyalópartnere meghívásának eleget téve látogatott el munkaebédre.
A szűk körű megbeszélést követően Orbán Viktor elmondta: történelmi gesztusként emlékezik vissza arra, hogy meghívója még szlovén miniszterelnökként Magyarországra látogatott elsőként. A Fidesz elnöke hozzátette: a szomszédos országok közül  Magyarországnak egyébként is Szlovéniával a leginkább konfliktusmentes a viszonya. Ez pedig nemcsak a két országban élő  kisebbségek szempontjából, hanem európai uniós tagságunk okán is  kiemelkedő.

"Fontos, hogy a mindenkori szlovén és magyar politika a feltétlen bizalom hangján tudjon tárgyalni" - mondta Orbán, hozzáfűzve: nem az Európai Néppárt alelnökeként jött tárgyalni és támogatni a jelöltet, hanem magyar állampolgárként.

A szlovén közvélemény-kutatások alapján az október 31-i köztársaságielnök-választás legesélyesebbnek tartott jelöltjét  elismert, megbecsült és európai dimenziójú személyiségként méltatta a magyar politikus.

Lojze Peterle örömét fejezte ki, hogy Magyarország és Szlovénia között kiváló a viszony, és már Antall József miniszterelnöksége  idején rendezték a nemzetiségek helyzetét. Fontosnak tartotta  ugyanakkor, hogy az eddiginél gyakoribb találkozók legyenek a két ország vezetői között.

"Vannak gazdasági ügyek, kulturális kérdések, amelyekről érdemes  beszélni, és ez a nyitott határokkal még könnyebb lesz" - fogalmazott Peterle, kitérve arra is, hogy az Európai Unióban a magyar és a szlovén képviselők megértik a nemzetiségi problémákat.

Peterle kifejtette: a nemzetiségeknek mindig meg kell adni azokat a jogokat, amelyeket az uniós törvények is megadnak, de elsősorban "nagyon jó szomszédoknak kell lennünk". A nemzetiségi ügyekben pedig nem lehetnek pénzügyi problémák, a törvényileg előírt jogokat muszáj biztosítani a mindennapi életben - fűzte hozzá.

A nemzetiségi kérdéseket minden országnak magának kell megoldania, hogy ne kelljen az anyanemzethez fordulnia segítségért. A Szlovéniában most formálódó regionális törvénynek is biztosítania  kell, hogy ne csorbuljanak a nemzetiségek jogai - fogalmazott a  szlovén politikus.

Az MTI kérdésére Orbán Viktor elmondta: a szlovéniai magyarság  helyzetét európai példának tartja. "Budapestnek nincs más dolga, mint meghallgatni a felvetéseket, és ha kell, támogatni azokat" - tette hozzá. A magyaroknak pozitív képe van a szlovénekről, "megbízható úriemberek nemzete, akikkel együtt lehet élni" -  összegezte a Fidesz elnöke.

Orbán emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kormányzása idején még az volt a két nagy párt által is támogatott elképzelés, hogy Szlovéniával együtt csatlakozunk 2007-ben az euróövezethez. "Azóta Szlovénia bent van, mi pedig már időpontot sem tudunk mondani" -  fogalmazott.

Egy másik kérdés kapcsán a Fidesz elnöke kifejtette: aggasztónak tartja, hogy fogy a muravidéki magyarság, de ez a probléma sajnos nem csak itt jelentkezik, hanem az anyaországban, de Erdélyben és a Felvidéken is. "Ez a kárpát-medencei magyarság legnagyobb  problémája", ami most kissé háttérbe szorul a magyarországi gazdasági válság mellett - mondta a Fidesz elnöke.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.