Amerika elégedett a Nabucco-konferenciával

Az amerikai diplomácia elégedett a szeptember elején Budapesten a Nabucco gázvezetékről rendezett konferenciával, illetve az ott ismertetett, a több beszerzési forrásra támaszkodó energiapolitikát előnyben részesítő magyar kormányállá-ponttal. Ez Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő washingtoni megbeszélései során derült ki.

Az SZDSZ külügyi kabinetjének vezetője lapunknak azt mondta, pártja demokratikus ellenzéki hagyományain alapuló, értékelvű külpolitikát folytat, amelyet külföldi partnerei is elismernek.

Szent-Iványi a Nemzetbiztonsági Tanács kelet-európai ügyekkel foglalkozó igazgatójával, Adam Sterlinggel az energiabiztonsággal, Oroszország nemzetközi szerepével, Észak-Koreával és Koszovóval kapcsolatos kérdéseket tekintette át. Daniel Frieddel, a külügyminisztérium európai és eurázsiai térségért felelős államtitkárával főleg a vízummentességről volt szó. A képviselő azt a következtetést vonta le, hogy Magyarország ügye jobban áll, mint azt sokan feltételezik: ha marad a mostani tendencia, az elutasított vízumkérelmek aránya hamarosan az új amerikai törvényben előírt 10 százalék alá csökken. Szent-Iványi, aki az EP Észak-Koreával foglalkozó albizottságának egyik vezetője, találkozott a külügyi tárca Kelet-Európával és Délkelet-Ázsiával foglalkozó helyettes államtitkáraival. A Kubával kapcsolatos ügyek koordinátora, Caleb McCarry üdvözölte, hogy Magyarországon valamennyi parlamenti erő támogatja a kubai demokratizálódást.

Szent-Iványi István pénteken részt vett az amerikai külügyminisztérium és a CIA által szervezett, a demokrácia közép-európai állapotával, és a változásokkal szembeni elégedetlenség okaival foglalkozó washingtoni konferencián. A zárt ajtók mellett megtartott rendezvény másik magyarországi meghívottja Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke volt.

(Washingtoni tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.