Szolidaritási tüntetés-sorozat a mianmari ellenzék mellett

Világszerte szolidaritási tüntetéseket tartottak szombaton a mianmari ellenzéki mozgalom mellett az Amnesty International emberi jogi mozgalom felhívására.A megmozdulások sorozata az ausztráliai Melbourne-ben kezdődött, majd Ázsia számos városán keresztül Európában folytatódott.


Majdnem ezer politkai fogoly

Újabb 78 ember őrizetbe vételét jelentette be vasárnap a mianmari katonai kormányzat, vajmi kevés jelét adva annak, hogy enyhülne a múlt havi kormányellenes tüntetések résztvevőivel szembeni hatósági fellépés szigora. Ezzel megközelítette az ezret azok száma, akik fogva tartását a katonai junta elismeri. Rajtuk kívül 135 buddhista szerzetest is őrizetben tartanak még a hatóságok. Ellenzéki csoportok és külföldi országok több mint hatezerre teszik a szeptemberi mianmari tüntetéssorozat után kihallgatásra elhurcoltak számát.
Londonban több ezren vonultak az utcára, a rendőrség 3000, a szervezők 10 ezer résztvevőről beszéltek. Sáfrányszínű ruhában buddhista szerzetesek vezették a belvárosi nagygyűlést, békéért és az erőszak megszűnéséért imádkozva a délkelet-ázsiai országban. Elvonultak Gordon Brown miniszterelnök rezidenciája előtt, majd a Trafalgar téren mondott beszédeikben parlamenti képviselők, emberi jogi aktivisták és mianmari emigránsok követelték az ENSZ gyors fellépését az egykori brit gyarmatot kormányzó juntával szemben.

 

A reggeli órákban Ausztrálián kívül Új-Zélandon, Malajziában, Tajvanon és Indiában tüntettek. New Yorkban szombat este számos ismert személyiség is arra készül - élükön Jim Carrey hollywoodi színésszel -, hogy a mianmari junta elleni ENSZ-szankciók mellett érveljenek. Terveik szerint nyilvánosan aláírnak egy levelet, amelyben cselekvésre szólítják fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát. A rendezvényt a színésztársadalom olyan kiválóságai biztosították támogatásukról, mint Jennifer Aniston, Anjelica Huston, Dustin Hoffman és Susan Sarandon.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.